Поморие очаква силен летен сезон

trakiiska_grobnicaМинистърът на туризма доц. д-р Стела Балтова посети Поморие и проведе среща с кмета Иван Алексиев. Те обсъдиха готовността за предстоящия летен сезон. Записванията на чуждите пазари са много добри и очакваме силен сезон, каза Иван Алексиев. Основно идват туристи от Русия, Украйна, Германия, много българи и др. Той увери министър Балтова, че протичащото строителство и ремонтни дейности в курорта ще приключат до средата на май. След това ще бъде забранено.
Кметът обяви, че се подготвя проект за изграждане на велоалеи от Бургас до Поморие. Това ще привлече допълнително туристи за вело и еко туризъм. Двамата и членовете на Националния съвет по туризъм разгледаха античната куполна гробница в Поморие, която е паметник на културата от национално значение. Тя привлича вниманието на много чужди туристи. Предвижда се да бъде отворена за посетители още от април заради първите групи, които пристигат в големите курорти. Гробницата се намира в западния некропол на античния град, сега в района на станция за лозарство и овощарство северозападно от пътя Поморие – Бургас. Тя е забележителен паметник на тракийското архитектурно строителство от римската епоха по българските земи. Гробницата се намира под насипа на надгробна могила, със западен коридор дълъг 22 метра и кръгла камера с диаметър 11,60 м. и височина 5,50 м. Съоръжението е изградено от камък и тухли, с оригинално засводяване на централното помещение. Гробницата е била своеобразен мавзолей на богата Анхиалска тракийска фамилия.
Министър Балтова, кметът Иван Алексиев и членовете на Националния съвет по туризъм разгледаха още Музея на солта в Поморие. В събитията се включи още съветникът на премиера по туризъм Георги Николчев.