Нинова: Препотвърждаваме позицията си, няма да се включим в голяма коалиция с ГЕРБ

„Въпреки загубата отчитаме голям успех за „БСП за България”. Другите леви партии имат значително по-малък процент и БСП се яви като основен представител в лявото пространство”, каза лидерът на левицата на пресконференция след ИБ Корнелия Нинова. „Тревожно е, че голяма част от дясно мислещите хора остават непредставени парламентарно, каза Нинова и подчерта, че съотношение на силите в НС е сложно и ще са необходими сериозни преговори, за да се състави правителство.

„Препотвърждаваме позицията си от нощта на изборите. Ако бъдем поканени от ГЕРБ, няма да се включим в голяма коалиция”, подчерта лидерът на социалистите.

„Нека създадем спокойствие на ГЕРБ да използват конституционното си право да опитат да създадат правителство. Важни са ни и председателството на ЕС, и сигурността по границите, така че е важно да има правителство”, посочи Нинова.

“Най-добрият резултат на парламентарни избори от 2009 година, тогава имаме 17 процента, 2013 – 13 процента, сега имаме 27, 2 процента. Въпреки загубите на изборите това е голям успех за БСП. Удвоихме депутатите от предишния парламент”, така лидерът на БСП видя резултатите от изборите в неделя.

„Удвоили сме депутатите в сравнение в предишните избори – от 39 на 80“, посочи председателката на БСП. И заяви категорично: Няма да подавам оставка! Тя бе категорична, че внушението за застаряване на БСП и че младите хората не харесват БСП категорично се опровергават от изборите.

Тя отчете няколкократно повишение в гласовете и на младите и високообразованите, както и петкратно увеличение на гласовете за БСП от чужбина.

“5 пъти сме увеличили подкрепата си в чужбина. Най-сериозен ръст имаме в държави от ЕС. Има и такива, в които сме първа политическа сила – Италия – Флоренция, Сиена; Великобритания – Лийдс; сериозен ръст в Германия – Берлин и Мюнхен. За нас това е сериозен показател за подкрепата към БСП навън. Въпреки загубата на тези избор – това е много голям успех за БСП. Консолидацията на БСП е факт. /КРОСС/