ГЕРБ и “Обединени патриоти” си обещаха 4-годишен мандат

ГЕРБ и „Обединени патриоти” се събраха за втори кръг преговори за съставяне на правителство. Този път те са официални, а теренът е неутрален – мястото на срещата е Народното събрание.

В Народното събрание се събраха лидерите на Обединените патриоти, както и част от преговорния екип на ГЕРБ. В него влизат зам.-председателят Цветан Цветанов, Владислав Горанов, Томислав Дончев и Делян Добрев.

Разговорите започнаха от сутринта и продължиха около четири часа. Към преговорните екипи по-късно се присъедини и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обаче си тръгна още преди техния край, като отказа коментар пред медиите, което породи съмнение, че не всичко е минало гладко.

Категорично за министър-председател от ГЕРБ настояват да бъде Бойко Борисов.

„Смело мога да кажа, че конструктивно започнаха преговорите, с едно доброжелателно намерение да се получи стабилно правителство, което да може да изкара мандата си докрай, за да осигурим стабилността, от която България има нужда”, заяви след края на срещата лидерът на “Атака” Волен Сидеров.

По думите му в рамките на преговорите не е обсъждано разпределение на министерства, а програмни точки.

„Приемете тази среща като първа работна, ще продължим до края на седмицата да уточняваме още теми. До момента не са разпределяни министерства”, увери Сидеров.

Делян Добрев от ГЕРБ подчерта, че няма спорове относно личността на евентуалния премиер в следващото правителство.

„През следващите няколко дни експертите в двете партии ще работят по предизборните програми, така че да съставят една обща управленска програма. Говорехме за политики в предизборните програми. Политики в следващия управленски мандат, където имаме почти пълно покриване на приоритетите за развитие на страната”, заяви Добрев.

Това, което също стана ясно е, че двете страни си обещаха да карат пълен четиригодишен мандат.

До края на седмицата се очаква втора среща между двете политически формации, но все още не е ясно кога ще бъде постигнато окончателно споразумение.

Първият кръг консултации се проведе в петък в централата на ГЕРБ.

До момента пред медиите нито едната, нито другата страна в преговорите не признава да се дискутират министерски постове. Появиха се обаче информации, че патриотите искат седем министерства, които е твърде вероятно да не бъдат договорен. Те обаче държат на постове в отбраната, енергетиката, културата и туризма.

По предварителна информация, според “24 часа”, от ГЕРБ са искали да предложат да се подпишат отделни споразумения с трите партии в “Обединени патриоти” за влизане и подкрепа в парламента на “Борисов 3”.

В партията на Борисов обмисляли да предложат на ВМРО и Красимир Каракачанов министерски пост, а на Валери Симеонов – не. Така с три отделни споразумения ГЕРБ ще се застрахова срещу евентуален разнобой между партньорите в патриотичната коалиция както стана с тези в РБ. При този вариант лидерът на НФСБ щял да остане в парламента и много вероятно било да получи зам.-председателски пост в ръководството на Народното събрание. Така той щял да бди и за дисциплината в групата на патриотите, докато Каракачанов е в изпълнителната власт.

Извън изпълнителната власт трябва да остане лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Според запознати имало сигнали, че въпреки зелената светлина от Брюксел за кабинет с патриотите, нямало да се погледне добре, ако в него участват Симеонов и Сидеров, защото имат славата на радикални националисти. /Кросс/

1 коментар

  1. Соломон

    Дрън дрън та пляс.Какви 4 годишни мандати за Борисов кви 5 лева.Тоз човечец не си изкара нито един мандат ни като главен комисар,ни като кмет ни като министър председател.Само приказки от 1001 нощ.За съжаление има все още вярващи в неговата харизма,но и такива които Цветанчо дясната му ръка е купил с държавната субсидия.Отделно държавно-административния апарат е на негово пряко подчинение и слушат всяка дума на вожда.