Богата фолклорна програма за Цветница в Бургас

Богата фолклорна програма ще има в Бургас за посрещането на Цветница. Навръх големия християнски празник младото поколение на Бургас ще покаже, че продължава достойно българските традиции. Това ще се случи на площад “Св. св. Кирил и Методий” в неделя, където в 12:00 започва голям фолклорен концерт.
Десетки гайди и тъпани ще огласят централната част на града с ритми от Странджа и други краища на страната. Организаторите на концерта са направили интересна хореография, която ще впечатли зрителите с майсторски изпълнения и дефилиране на различните групи.
На сцената на площада пред катедралата ще се качат ФФ “Тракийче”, Детски народен хор “Трепетлика”, ТФ “Зорница”, гайдарски и танцови формации при Военен клуб – Бургас, СУ “Димчо Дебелянов” и СУ “Добри Чинтулов”, Оркестър “Жарава” със солисти Миглена Дженезова и Лазар Налбантов. Водещи на събитието ще са Сияна Ламбова и Христос Стаматиадис.
Концертът неслучайно ще е дело изцяло на ученици и възпитаници на различни художествени школи. Това ще е и своеобразно начало на кампанията “Бургас харесва младите”, чийто патрон е кметът Димитър Николов.
За посрещането на Цветница ще има разположени открити сцени на различни места в комплексите на града. В “Меден рудник” от 10:30 часа в пространството при ОУ “Петко Росен” празничното настроение ще подгряват ентусиастите от НЧ “Св. св. Кирил и Методий”. За посетителите ще има интересни творчески работилници и много музика в изпълнение на ФФ “Чинките”, ТС “Младост”, ТС “Слънчо”, ТС “Ритъм”, ДГ “Славейче”, ДГ “Морска звезда”, СОУ “К. Петканов”.
Отново в неделя от 10:30 часа до параклиса “Св. Димитър” в комплекс “Меден рудник”  ще се състои фолклорен концерт под надслов “Цветно ни е на Цветница”. В него ще участват ДФГ “Звъника”, гайдарите от НЧ “Паисий Хилендарски”, ТА “Зорница”, ТА “Звездички”, ФТК “Пламък” . Организатор на концерта е НЧ “Паисий Хилендарски 1928” – Бургас.
В комплекс “Братя Миладинови” пред храм “Св. Иван Рилски” на 9 април от 11:00 часа ще се проведе празничен концерт “Цветница”, организиран от НЧ “Асен Златаров 1940” – Бургас.
В Морската градина жителите и гостите на Бургас ще имат възможност да чуят виртуозните изпълнения на Бургаския духов оркестър. Концертът започва в 11:30 часа в неделя пред Летния театър, а най-малките ще могат да се включат в “Цветен детски празник” на откритата сцена “Охлюва” от 17:00 часа.