Успешно завършен етап от научна мисия

След няколко дневно изследване на българските християнски ценности в Република Турция се завърна в страната екипа на Международната академия по българознание,иновация и култура,/МАБИК/,  ръководен от нашия съгражданин академик Черньо Чернев.

Района на научните изследвания беше специално подбран, проучен и анализиран в разстояние на две години. Осъществени бяха контакти с турски учени, археолози и историци с размяна на информация относно реализация на идеята. Експедицията се проведе в състав от 5 експерти, като целта на заданието бе проучване на българските църкви, тяхната съдба, фолклора и бита на Лозенградската област, както и останки от археологически и исторически обекти в този  съседен на Бургаска област район. Чиято история е неразривно свързана с България и независимо от политическите събития от последните стотина години, населението уважава фолклора и празниците на българите. Което несъмнено подсказва, че тук все още тече в местните жители българска кръв. В разговори с обикновени хора членовете на групата изследователи бяха  впечатлени от архаичния български език и тяхното желание да ни помогнат със спомени за светите места в района.

Несъмнен е факта, че се съхраняват  църковните християнски места оцелели от времето, като в същото време кмета на Лозенград /Къркларели/ финансира възстановяване на българските църкви, където все още има запазени стени и построяване на нови на местата подарени от местните жители за тази кауза.

Специално внимание екипа български учени отделиха в Лозенград, родното място на първия български екзарх Антим I с най българската махала Яйлата /Платото/ по живописните тесни улички и къщите обградени с високи каменни зидове и големите обковани с желязо дървени порти, които ни напомнят за Копривщица и Несебър. Квартала е обявен за културен и исторически резерват, запазена е къщата в която се установява Фердинанд по време на Българската война. В града е имало четири български църкви,”Св. Богородица”, „” Св Атанас”, „Св.Никола” и кадетралната „Св. Спиридон” в центъра където няма и следа, но кметство в Лозенград изрази готовност за възстановяването на този храм. Общинският съвет на турския град Къркларели (Лозенград) е предоставил на България собствеността върху земята, на която е била построена катедралната църква в града „Св. Спиридон”, рухнала през 40-те години на ХХ век. Решението е било обявено на съвещание на Съвета на 1 февруари 2017 г. от кмета на града.

На 8 април /събота / 2017 г. кмета на града Мехмет Сиам Кесимоглу прие в своя кабинет ръководителя на екипа, нашия съгражданин акад.Черньо Чернев. Домакина  сподели желанието да помага за съхраняване на християнските паметници в района, като историческа памет, която не бива да бъда забравена и заличена. В хода на разговорите той бе приятно изненадан от информацията, с която разполага нашия съгражданин, за построяването на втория в Република Турция  музей на великия турски държавник Кемал Ататюрк в Къркларели. За  неговата голяма и единствена любов дъщерята на българския генерал Стилиан Ковачев, Димитрина /Мити/. Тази любов се развива 18 месеца, по време на пребиваването на Кемал Ататюрк в София като военно аташе. За съжаление, макар че той два пъти иска ръката на Мити, българският генерал не се е съгласил да я даде на друговерец. Всяка година, до смъртта си през 1938 г., на всеки рожден ден на Мити, Ататюрк изпращал огромен букет бели рози. Твърди се, че въпреки че е била омъжена за софийски адвокат, тя е обичала Кемал Ататюрк до смъртта си.

Проследявайки архивните фондове на ЦДА доведоха до намирането на документи, които съдържат описание на църквата и училището в махалата „Св. Никола” в Лозенград. От самата църква „Св. Никола”  са запазени приходно-разходната книга за 1919-1927 г. и касовата книга за 1925-1927 г. В описите се срещат и преписки, свързани с функционирането на този български храм и свещениците, които служат в него. Екипа на учените изследователи разполагат  с имената на редица духовни лица, служили в църквата, с имената на десетки български учители, работили през годините в това българско училище. Запазен е и ферманът, издаден на 30 август 1870 г. от султан Абдул Азиз, с който се разрешава строежът на църквата „Св. Спиридон” в Лозенград.

Проф. д-р Николай  Ников от МАБИК специално беше поканен на участва във един възстановен народен обичай „ Кишкет” в село Атакьой, близо до общинския център Пинар Хисар. По стара традиция се дава курбан за здраве и благополучие в което вземат участие всички жители. Нещо повече с желание те показват развалините и останките на християнска църква в центъра на селото. Въпрос на време споделят да се възстанови този християнски храм. Проф. д-р Николай Ников е зам.председател на Организацията на обединените българи и Комисар по Духовно единение, култура и културно-историческо наследство.

В градския музей на Лозенград разположен в центъра на града в една бивша  българска къща са експонирани учудващо много археологически находки, монети и прибори на бита, фолклорни елементи от миналото на този скъп на нашите сънародници район на Тракия.

Десетки са селата край Лозенград в които има християнски църкви и е въпрос на време и разбиране от страна на българското правителство, което определено нехае за споделеното желание на местните жители да се реставрират българските светини, оправдавайки се с лошото финансово положение на държавата и с трудностите, които биха се появили за последващата поддръжка на сградите, които все пак са част от българската история. Така реставрираната църква „Св.Никола” е превърната в арт галерия, за да се запази духа на времето, като в част от останалите сгради, които са били ползвани за църкви инициативни местни хора са ги наели за атракционни заведения!

Време е българската държава да се събуди от състоянието си на ежедневна кома и предприеме решителни стъпки за съхраняване на българската историческа памет, където и по света да се намира.