Въвеждат онлайн прием на първокласници

internetПриемът на ученици в първи клас за учебната 2017/ 2018 година ще става само по електронен път. Промяната беше въведена заради изискванията в Наредба № 10 от 01.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование.

Съгласно чл. 43, ал. 1 от наредбата, Общината трябва да разработи система за онлайн прием на първокласници, тъй като Поморие е населено място с повече от едно училище. Идеята е да се въведе централизиран електронен прием, при който основният критерий да са предпочитанията на родителите за дадено учебно заведение.

Очаква се приемът на заявления да стартира официално на 01.06.2017 г. Седмица по-рано обаче, от 22 до 31 май, системата ще бъде тестово отворена и родителите ще имат възможност пробно да регистрират, редактират и отказват заявления за прием.

Родителите, които не са обезпечени с интернет достъп, могат да подадат заявления на хартиен носител в училищата, които са им първо желание. В тези случаи данните се качват в системата от учебното заведение. Предимствата в онлайн подаването са във възможността за нанасяне на промени, спестяване на време и по-лесното проследяване на резултатите.

По-ранното подаване на заявления за кандидатстване няма да е от значение, ще бъде важно спазването на крайния срок. Предвижда се първото класиране да е на 19.06.2017 г., второто на 01.07.2017 г. и третото на 17.07.2017 г.

Изтеглете пълния график и приложенията към наредбата ТУК.