Кабинетът Герджиков се отчете

Кабинетът Герджиков се отчете официално в гранитната зала на Министерски съвет в 95-ия си работен ден от старта на служебното правителство.

Всяка настояща позиция е бъдеща бивша, обяви служебният премиер Огнян Герджиков, като се обърна към медиите като “автори на критиките”. Според Герджиков обаче няма разлика между служебно и редовно правителство.

Изборите и председателството били основните приоритети на кабинета.

Той е доволен от успехите на подготовката на председателството. Доказателство за това било” неистовото желание”, както Герджиков го определи, на Бойко Борисов да задържи Златева в екипа си. Служебният премиер отново заяви, че само партийният егоизъм на БСП пречел това да се случи.

Военният министър Стефан Янев подчерта на свой ред, че изборите били проведени в съответствие с Изборния кодекс и са преминали при много добра организация. МВР създало пък перфектна организация в рамките на правомощията си.

Похвала от Янев получи и Външното министерство за организацията на вота зад граница. Службите също работели перфектно. Той е доволен и от работата на ЦИК.

Вицепремиерът Деница Златева подчерта, че Министерство на финансите е осигурило финансовия ресурс за това. Около 135 досиета ще бъдат обсъдени от евролидерите по време на председателството ни. Взети са всички мерки за сигурност. Остават въпросите за допълнителното финансово осигуряване на мерките за сигурност. Две обществени поръчки са стартирали – за акредитационната система и за мебели за НДК, където ще се провеждат основните събития. Приета е и комуникационната стратегия, подчерта Златева. Забавянето по подготовката е наваксано, стана ясно от думите й.

Впечатлен съм от огромния обем работа, който сте свършили, Огнян Герджиков похвали Златева след презентацията ѝ. Утре на сайта на МС всички ведомства ще публикуват отчетите си. В МЗ най-важното събитие, според него ,е подписването на Националния рамков договор. Поставени са стъпки за електронното здравеопазване. Което е по-добро от пръстовия отпечатък, допълни служебният премиер.

В МВР пък е възстановена връзката между полицията и гражданите. Над 1 200 000 писма с контакти на районните полицаи са разпечатани. Намаляват и престъпленията. Герджиков отчете с 23% по-малко убийства, както и с 16% по-малко кражби. Намаляват грабежите.

Увеличени са и приходите от приходните администрация. Намаляват общините с финансови задължения.