Иво Христов: Това правителство няма да направи нищо от належащите реформи

Депутатът от БСП проф. Иво Христов има забележки към структурата на Министерския съвет и персоналните назначения. „Борисов 3″ по нищо няма да се различава от „Борисов 1″ и „Борисов 2″, каза Христов в сутрешния блок на БНТ “Денят започва”. Той го определи като правителство на страха.

„Да не се правят никакви резки движения, да не се клати лодката, да не се предприемат каквито и да било драстични управленски реформи или действия, тъй като това може да доведе до спадане на рейтинги и поставяне под въпрос проблема за властта. Това правителство няма да направи нищо от абсолютно належащите за България реформи. Това е стабилност в бягането на място”, коментира той.

По думите му някои от министрите в кабинета са чиновници от първия ред, а не политически фигури. И даде пример с министъра на образованието Красимир Вълчев. Проф. Христов е убеден, че образователният министър няма да проведе нужните реформи.

„Когато взимате чиновници, които не са политически отговорни лица, това са бушони, които лесно могат да бъдат сменени. Борисов продължава стила си да назначава хора от т.нар. „красиви и умни” в проблемните министерства, които да служат като буфер амортисьор, за да бъде предпазен ГЕРБ от политическите негативи”, отбеляза той.

„В управленските приоритети на правителството „Борисов 3″ нищо от предизборните обещания не присъства, особено това на „Обединени патриоти”, които са направили огромни компромиси, за да влязат в управленската гарнитура – проблемите с минималната заплата, с индексацията на доходите, с т.нар. инвалидни пенсии”, заяви проф. Христов.