Кметът на Поморие: Отказваме се от Военния санаториум

41a8fe5734112b45787569165a9baec6
Снимка: Gramofona.com

Община Поморие се отказва от претенциите си да стопанисва военния санаториум в града. Това обяви кметът Иван Алексиев, цитиран от Gramofona.com.

Той уточни, че местната администрация е готова да поднови дарението, с което преди години анхиалци са дарили земята на военното министерство, за да се спаси здравното заведение. Сагата с апетитния имот в момента е в задънена улица. Вече 102 дни санаториумът е затворен, а част от работещите там медици дори са успели да си намерят нова работа.

По идея на бившия военен министър Николай Ненчев златните 12 декара между езерото и морето трябваше да се преобразуват от публична държавна в частна държавна собственост и да преминат към активите на държавното дружество „Вита“ ЕООД. Идеята срещна сериозен отпор от страна на общинската администрация в Поморие.

Основните притеснения бяха, че ако земята е частна държавна, тя много лесно може да се продаде и на мястото на военния санаториум да се издигне след време хотелски комплекс. Мотивът на Ненчев пък беше, че докато санаториумът е бил част от ВМА, той е занемарен и ръководството на „Вита“ ще успее да го възроди. Военното министерство не се съгласи да върне терена на Поморие, защото издръжката му не била по силите на морската община.

„Отказваме се от Военния санаториум. Защото общините и в частност кметовете са лоши стопани. По-добър стопанин от държавата няма“, коментира с доза ирония Иван Алексиев. Той припомни, че със същия мотив на Поморие е отказано да получи бившето поделение и бившата почивна станция на МВР. В момента и двата обекта са занемарени и повече приличат на змиярник, припомни кметът.

Въпреки, че Ненчев стартира процедурата, прехвърлянето на санаториума към „Вита“ така и не се случи. Нещо повече, в момента той не е собственост нито на ВМА, нито на велинградското дружество. Охранителите, които пазят сградите обаче са на граждански договори към Военномедицинската академия. „Това е подигравка с поморийци“, категоричен е Алексиев.

Според него изоставянето на имота ще оскъпи неговото обновяване в пъти. Държавата вече веднъж отпусна целеви 1 млн. лева. От ръководството на „Вита“ бяха заявили, че парите са по сметките им. До момента обаче ремонт няма. Иван Алексиев ще постави въпроса със съдбата на военния санаториум и пред новия министър. Мнението му е, че в момента този терен е неатрактивен за потенциалните инвеститори, защото държавата предвижда да затегне контрола над държавните дружества от забранителния списък. „Вита“ е именно такова дружество.

До сега този тип предприятия имаха правото да разпродават част от активите си, нещо което новият министър на икономиката иска да пресече. Така обаче се проваля схемата след време теренът да се продаде на безценица, обясни още Иван Алексиев. /Gramofona.com/

3 Отзиви

  1. Г-н Кмет,
    Г-н Председател на ОС,
    Уважаеми Съветници,

    Поморие не се отказва от земята си!
    Тя трябва да си остане публична държавна собственост или Държавата трябва да я Дари на собственика и!
    Ако се промени статута (каквото и се случи), то се променя и Волята! Вие знаехте ли и одобрявате ли подмяната на Волята Ни? И втори въпрос, г-н Кмет, оттегляте ли жалбата към ВАС?
    Колкото до втората възможност, да не би Държавата да е Дарила безвъзмездно Дарената земя на Общината, че Общината да я Дарява отново?
    Какво още ще пелтечите и мажете, за да спасите един Министър от сътворените простотии?
    Престанете да лъжете хората, и най-вече работещите в Санаториума!

    • Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие

      Уважаеми г-н Петър,

      Община Поморие не се отказва от земята си. Отказва се от претенциите си към нея, НО само в полза на държавата, за възстановяване дейността на Военния санаториум. По този начин Община Поморие не подменя, а изпълнява волята на дарителя.

      В противен случай, при всеки друг възможен вариант – земята да бъде дарена, апортирана, прехвърлена, преотстъпена и т.н към търговско дружество (било то частно или държавно), Община Поморие ще защити интересите си. Именно затова жалбата към ВАС не е оттеглена, напротив – очаква съдебното решение.

      Уважаеми г-н Петър, приветствам гражданската Ви активност и бих Ви отговорил лично на зададените към мен въпроси. Телефон за контакт: 0596 22004

      • Г-н Кмет, Държавата се отказва от Дарението, поради "отпаднала необходимост"! Това не са мои думи, а становищата на двама поредни началници на ВМА!
        Претенции, Община Поморие трябва да има към мераците на някой да заграби Дарението, не Санаториума! Община Поморие не може да стопанисва Санаториума, няма нито ресурса, нито средствата, но има правото и трябва да го използва!
        Сигурен съм, че Община Поморие и Поморийци могат и сами да намерят Решение на този проблем!
        Благодаря за отговорите!
        Имам една молба… Когато Решението на ВАС излезе, ми се иска да му дадете публичност!