Нели Тодорова гостува със „Старомодна живопис“ в Пловдив

18471226_1428336770536227_923366599_nДесетки ценители на добрата живопис, приятели и колеги зарадваха с вниманието си художничката от Поморие Нели Тодорова, която откри самостоятелна изложба в Пловдив.

Това не е първото гостуване на Нели в бъдещата Европейска столица на културата, затова изкуството й вече среща верни почитатели. За първи път обаче тя показва своите реалистични портрети, жанрови композиции и пейзажи в залата на Постоянната експозиция „Мексиканско изкуство“ към Градска художествена галерия – Пловдив в Стария град. И картините й сякаш са рисувани конкретно за това пространство, така хармонират със средата.

Специално послание за откриването изпрати поетът  Недялко Йорданов, който е сред почитателите на творчеството на Нели Тодорова. По думите му, тя наследява най-плодотворните традиции от бургаската школа, но има и своя категорична физиономия.

За изложбата й „Старомодна живопис“, поетът подчертава: „Но това е една уж Старомодна живопис, в която има ясно очертано съвременно светоусещане и гражданска ангажираност. Жестоките две платна за мигрантите. Просещото момченце. Безкрайният жилищен блок с многооката си фасада и самотният единствен човек на прозореца….уличните музиканти, момчето , което пуска своята хартиена лодчица в морето… Не мога да славословя, но наистина мисля, че тази изложба е едно истинско събитие за културния живот на Пловдив. И не само. За съвременната ни живопис днес, в едно трудно и отчаяно време.“

Изложбата на Нели Тодорова продължава до 29 май.

Мариана Китикова