Несебър се включи в Международния организационен комитет «Към завета – Кубрат 2017”

И Несебър се включи към изградения в София  Международен организационен комитет /МОК/ за поредния Международен събор на българите «Към завета – Кубрат 2017”, който ще се проведе на 16 и 17 септември 2017 в с. Мала Перешчепина, Новосанжарски район, Полтавска област,Украйна.

Като извънредна точка в дневния ред на Общинския съвет в Несебър на 15.03.2017 и като постъпило предложение от Националното сдружение на председателите на общински съвети /НСПОС/ искане от  МОК за отбелязване   на 105 годишнина от откриването на гроба на Хан Кубрат, с 17 гл. «за» и 2 «въздържали се» общинскике съветници взеха решение № 474 за  дарени парични средства в размер на 2000 лв. по  банкова сметка на Сдружение Отечествен съюз Партида „ Хан Кубрат” .

Инициативата на Международния благотворителен фонд «Хан Кубрат», със съвместните усилия на различни български обществени организации и под егидата на посолството на Република България в Киев бе създаден МОК през м.февруари 2012 за празнуване на 100 годишнината от разкриването на гроба на Кан Кубрат и бе взето решение за изграждането на Мемориал. Той се провежда на 18 и 19 август 2012  в с. Мала Перешчепина, Полтавска област сред многолюден и емоционален Международен събор на българите по случай 100 години от откриването на гроба на Кан Кубрат.На мястото е извършено тържествено представяне на началото на изграждането на Мемориала. В Събора вземат участие над 3000 души, сред които посланика на Република България в Украйна, делегация от българското Народно събрание, представители на български обществени и землячески организации от България, Украйна, Молдова, Румъния, Франция, Италия, Испания, Финландия, Кабардино-Балкария, Татарстан и др.

Всеки от нас има възможност поне веднъж в живота си да посети Мемориала с гроба на великия създател на съвременната българска държавност Кан Кубрат и да осмисли на това свято място името си на българин. Както и своята принадлежност към един от най-древните съхранени народи на земята, въпреки безпощадната динамика на времената.

Идеята на мемориалия комплекс от Юрий Петрук, Румен Спасов и Оксана Саливон се базира на легендата за завета на кан Кубрат към синовете му – винаги да се държат заедно, да не се разделят, да бъдат силни и да не разрушават държавата, която той е създал.

Мемориалният комплекс се състои от централна композиция и фонова информационна стена.Централната композиция се състои от 5 полуарки, разположени на хълм, съединени в горната част с пръстен. Всички елементи на централната композиция имат символично значение: хълмът с тревата – това е типичен метод за погребение от VII векпетте полуарки – петимата синове на кан Кубрат;фиксиращият пръстен изобразява пръстенът на Кубрат с монограм – това са събраните заедно Кубратови синовете, основната тема на завета на великия владетел.
В центъра е разположен паметникът.Фоновата информационна стена се състои от две части: горелеф и плоска стена. На плоската стена е разместена историческа справка за създаването на Велика България, основополагащата роля на кан Кубрат и синовете му.
Горелефът служи за засилване на смисловото възприемане на значимите исторически събития от VII век – дейността на великия владетел кан Кубрат, сцени от живота на прабългарите.

Концепция за поетапно строителство на комплекса: благоустрояване на мястото на погребението, укрепване на могилата, строителство на арка при входа на гората и пътечка към могилата и строителство на религиозния храм.

Ориентировъчната стойност на работите и материалите по първия етап е около 250 000 евро.

Установено е,че много съвременни народи считат себе си за потомци на Кубрат – и българите, и волжските, кримските и сибирските българи-татари, чувашите, кара-балкарците и българите от Бесарабия, Банат, Македония, Западните покрайнини и др. С тази мисъл и съзнание всички те живеят и днес. Българите сме многобройни и пръснати по целия свят. Освен да си помагаме, нуждаем се от ценностната опора на вещо съхраняваната през вековете свещена българска национално-историческа символика

Максим МОМЧИЛОВ