22 май – Международен ден на биологичното разнообразие

   

17522612_1259447437466619_7980296795677140081_n22 май е обявен от Организацията на обединените нации (ООН) за Международен ден на биологичното разнообразие с цел повишаване на информираността за проблемите и заплахите към биоразнообразието и за осигуряване на подкрепа за неговото опазване и съхранение. Празникът се чества от 1993 г., когато влиза в сила Конвенцията за биологичното разнообразие.

Разнообразието на дивите видове и екосистемите, в които те участват, представлява важна основа за много аспекти на туризма. Признаването на голямото икономическо значение за развитието на туризма на атрактивните пейзажи и богатството на биологичното разнообразие обуславя политическите и икономическите аспекти на тяхното съхраняване. Много въпроси, които се разглеждат в рамките на Конвенцията за биологичното разнообразие, засягат пряко туристическия сектор. А добре управляван, секторът може да допринесе значително за намаляване на заплахите за биологичното разнообразие, за поддържане или увеличаване на ключови популации от диви животни и растения, включително чрез приходите от туризъм.

Туристическият сектор може да помогне за постигането на много от 20- те цели на Аичи за биологичното разнообразие. По някои от тях, това означава осигуряване на по-добър контрол и управление, за да се намалят вредите върху биологичното разнообразие от туризма. Целите ще бъдат постигнати по-лесно, ако секторът поеме по-голям ангажимент за повишаване осведомеността за значимостта на биологичното разнообразие,  за ролята на защитените територии, за възстановяване на местообитанията, ангажиране на широката общественост и мобилизиране на ресурсите. Друго важно измерение е по-доброто интегриране на биологичното разнообразие и устойчивото развитие в политиките за развитие и бизнес модели, които включват туризъм.

Отбелязването на Международния ден на биологичното разнообразие по темата на 2017 г. дава възможност да се повиши осведомеността и да се засилят действията към важния принос на устойчив туризъм, както за икономическия растеж, така и за опазването и устойчивото ползване на биологичното разнообразие. Темата предоставя възможности за осъществяване на текущи инициативи, като например създаването на Програма за устойчив туризъм от 10- годишната рамка на Програмите за устойчиво потребление, промотиране на модели и насърчаване на насоките за развитие на биологичното разнообразие и на туризма.

РИОСВ-Бургас кани всички детски градини и училища, общини, туристически информационни центрове, екоклубове и природолюбители от региона, да организират подходящи инициативи за отбелязване на Международния ден на биологичното разнообразие – 22 май. Идеята е през предстоящия туристически сезон, да се научим да пазим природата чиста!
Вашите идеи и екоинициативи с текст и снимки ще очакваме да споделите до 31.05. на е-поща: riosvbs_pr@abv.bg или  в нашата Фейсбук страница. При желание Вашите инициативи ще бъдат отразени в доклада на България на страницата на Конвенцията за биологичното разнообразие. Най-активните участници ще получат грамоти от Регионалната екоинспекция.