Бургаският районен съд удовлетвори искането на прокуратурата и постанови най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”, спрямо Живко К., който безпричинно ритна пенсионерка на автобусна спирка. Според психиатричните експертизи, той страда от “параноидна шизофрения”, но към датата на престъплението си е бил в “терапевтична ремисия”, което означава, че е бил в състояние да прецени действията си.

По време на съдебното заседание бяха разпитани петима свидетели, бяха разгледани и направените комплексна съдебна психиатрично – психологична експертиза, съдебно-техническа и фото-портретна експертиза. Съдът прецени, че към момента разполага с достатъчно уличаващи обвиняемия доказателства.

Отчетено бе и това, че деянието не е било провокирано. Съдът определи поведението на Живко като “грубо нарушение на обществения ред” – неоправдана агресия на публично място, спрямо възрастен и беззащитен човек. Деецът, макар и временно да се оттеглил от мястото на извършване на престъплението, в последствие отново се е завърнал, замахвайки с камък и отправяйки обидни думи към нея.

”Изложеното очертава Живко К. като лице с изключително висока степен на обществена опасност”, посочват  от съда, още повече предвид предходните криминалистични регистрации на обвиняемия. Поради риск да се укрие или да извърши друго престъпление, спрямо него бе определена най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред Окръжен съд – Бургас в тридневен срок.