Бургаска област е с най-висок коефициент на престъпност

Бургаска област е с най-висок коефициент на престъпност, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев след поведена среща с главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на туризма Николина Ангелкова в Бургас вчера  Това е изчислено на база данни от последната година като коефициентът е 17,9 за Бургаска област. За сравнение коефициентът на престъпност в Смолянска област е 4,9 обясни Радев. Данните са на базата на изготвена нова карта за измерване на криминогенната обстановка, която министърът на вътрешните работи предстои да представи пред премиера Бойко Борисов.
В Бургас Радев обясни, че за предстоящия туристически сезон ще бъдат командировани 976 полицаи, като ще бъдат изпратени униформени и от Румъния, Полша, Чехия, цитира Фокус. Той увери, че летният сезон ще протече нормално и няма да бъдат допуснати случаи като миналогодишната престрелка в заведение в Слънчев бряг, при която един мъж бе убит, а трима ранени.

Районна прокуратура- Несебър е най-нежеланото място за работа в българската прокуратура, обяви пред журналисти в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров. Той допълни, че до есента съдебната институция ще получи нова сграда.Според него има две причини за това Районната прокуратура да не е привлекателно място за работа.“ Натоварването на прокурорите е изключително голямо и това е и причината съвсем малко кандидати да желаят да работят там. Другата причина е законът. В момента има незаети 3 щата, но законът забранява командироването на служителите на незаети щатове.

За осигуряване спокойствието на туристите министърът на туризма Николина Ангелкова е изискала от концесионерите и наемателите да съдействат за максимално осветление на морските плажове. ‘Слънчев бряг“АД ще осигури видеонаблюдение на територията на курорта. По думите й всички усилия са координирани и насочени към осигуряване безопасността и комфорта на туристите, предвид ръста от 10 %, който се очаква тази година.

На съвещанието присъстваха още главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и ръководството на ОДМВР – Бургас.