38% от пенсионерите са с минимални пенсии

Близо 38 процента от възрастните хора у нас ще получават минимална пенсия след 1 октомври тази година, когато минималната пенсия за стаж ще бъде повишена на 200 лева.

В резултат на увеличението на минималната пенсия за стаж на 180 лева от 1 юли 31,1% от възрастните ще получават минимална пенсия.

Реално увеличение ще получат 121 хиляди и то ще е от 0 до 11 процента. След втората стъпка на покачване на 200 лева, от октомври, увеличение ще получат още 132 хиляди възрастни с още 11 на сто.

В резултат на промяната ще се повишат размерите на останалите пенсии за трудова дейност, тези за инвалидност поради общо заболяване, поради трудова злополука, професионална болест и наследствените пенсии.

Двуетапното нарастване ще струва на бюджета още около сто милиона лева до края на тази година. Ще се покрие от очакваното преизпълнение на приходите от осигуровки, а през 2018-та ще трябва да се предвидят още 280 милиона лева.

3 Отзиви

  1. Пенсионери, пак Ви излъгаха! Да Ви е честит новия външен дълг, който ще изплащат децата Ви. Погледнато през цифри, Държавния бюджет няма пари освен:
    1. Реформи, които за жалост не виждаме, няма и да видим! А нови разходи, като постоянна величина виждаме! Те обаче с какво са подплатени не ми е ясно?!
    2. Пореден външен дълг, но подплатен с какво, при положение, че икономиката буксува, а нужният ръст в нея е като химера за старият/нов финансов Министър?!
    3. Оставям на всеки, който вижда трета или повече възможности…

  2. Абе къде е батко?

    А къде са 16-те милиарда заем от правителството на Борисов 2?Кой,кой,кой…..кой ще ни каже?Или и те потънаха като милиардите от КТБ в схемите на олигарси и властолюбци?

    • С част от него беше покрит последната част от външния дълг натрупан до 1989 г.!
      Друга част е за покриване на вътрешния, който ще изплащаме още поне толкова време!
      Друга част отиде за некадърното управление и натрупало външни дългове след "лошата" приватизация, вместо да е обратното и каквото щеше да се случи, ако…! Как и защо? Просто е, некадърността на управляващите поражда спирала, а скоро ще достигнем дъното и петият банкрут на Държавата за по- малко от век!
      Но за разлика от предходните…
      1. Населението на Държавата е с около 2,5 млн. по- малко (не поради трагичната статистика, а престъпното управление на Държавата)!
      2. Икономиката не произвежда нужния БВП, а това е следствие от липсата на инициатива в нея (младите не умират, а емигрират, и там създават този БВП, а не в България)
      2.1. Ниския стандарт… Държавата продължава политиката на поддържането му, а това води до отлив на инвестиции! Евтината работна ръка е типична за диктатури и "робовладелството"!
      3. Държавата продължава да е работодател номер 1, а с данъци бизнес не се развива! Ако не Ви е ясно, то скоро пак ще Ви стане ясно!
      Има и още, но има ли смисъл да бръщолевя, щом си избираме престъпници да ни управляват?