И новият министър на отбраната счита претенциите на Поморие към Военния санаториум за неоснователни

voenen sanatoriumВ отговор на поредното писмо до Министерството на отбраната, във връзка със затварянето на Военния санаториум в Поморие, новият министър Красимир Каракачанов официално уведоми кмета Иван Алексиев, и в частност поморийци, че претенциите им са неоснователни, защото:

„За имота в Поморие не са налице отчуждителни преписки, тъй като терен с площ от 7 470 кв. м, е предоставен безвъзмездно от общината на Министерството на войната за „…постройка Дом за почивна станция на инвалидите…” с Решения на Градски общински съвет на гр. Анхиало от 1931 г. и 1932 г.  (…) на 16.05.2017 г. е образувано адм. дело № 5611/2017 г. по описа на ВАС – Петчленен състав, по което все още няма постановен съдебен акт.

Съобразно изложените факти, считам, че не са налице основания за реституционни претенции от страна на община Поморие към имот с идентификатор…”

Уважаеми  господин  Каракачанов,

Благодаря Ви за отделеното време за отговор, но без да предявявам повече каквито и да е претенции, моля Ви да отговорите публично на мен, на моите съграждани и на 72-та уволнени служители:

Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Поморие (Военният санаториум) в активите на коя държавна или частна структура е към настоящия момент?

Ще започне ли да функционира санаториумът по предназначение, и кога?

Ще бъдат ли възстановени трудовите правоотношения на всички уволнени служители?

Искрено се надявам, че най-накрая ще получим отговори на тези въпроси, които вълнуват не само мен и останалите без работа и доходи специалисти, но и хилядите пациенти, които ежедневно се интересуват от възможността да използват услугите на болницата за рехабилитация в Поморие.

Уважаеми господин Каракачанов,

След поредното писмо с подробно описание на причините, възпрепятстващи намирането на адекватно решение на казуса Военен санаториум, едно нещо остава сигурно – броячът, отмерващ времето от затварянето на Военния санаториум, който към днешна дата показва 119 дни. До кога?

 

С уважение,

Иван Алексиев
Кмет на Община Поморие

1 коментар

  1. "За имота в Поморие не са налице отчуждителни преписки, тъй като терен с площ от 7 470 кв. м, е предоставен безвъзмездно от общината на Министерството на войната за „…постройка Дом за почивна станция на инвалидите…”

    Този Дарен терен прехвърлен ли е като актив от предходния тиквеник имащ се за Министър в ТД, без значение кое е то, и дали е Държавно или частно?
    На 05.07. 2016 г., Съвета по отбрана дава ясно правно становище на Вашия предшественик за последвалите действия, които ПРИНЦИПАЛА ТРЯБВА да предприеме! Знаете ли какви са двете Законови Решения, които дава Съвета? Явно не знаете, но знаете какво еднолично Решение е взел г-на Ненчев, пренебрегвайки становището на Съвета свикан именно от него!!!
    Оставям на страна факта, че Държавата в последните 20 години не стопанисва, не полага нужните грижи за издръжката, поддръжката и модернизацията на Санаториума! Само заради това Община Поморие има правото да претендира г-н Министър и ще го прави, ясно!? Хайде мирно и обратно в строй, новобранец.

    "на 16.05.2017 г. е образувано адм. дело № 5611/2017 г. по описа на ВАС – Петчленен състав, по което все още няма постановен съдебен акт."
    То е образувано въз основа на предходното, а не поради отпаднала необходимост!! То не засяга Санаториума, а Дарението, което не сте отчуждили като актив в ТД!?