Денят на Ботев – повод за преклонение и национална гордост

dsc01182Денят 2 юни е повод за преклонение  пред подвига на Христо Ботев и четниците му. На 1 юни 1876 г. Ботевата чета се изтегля към връх Вола и оттам към върховете Камарата, Купена, Околчица, където в продължение на цял ден води сражения. Щабът на четата се събира привечер, за да обсъди по-нататъшните действия. Тогава Христо Ботев е убит. За негов заместник е определен Никола Войновски, след което четата тръгва на югоизток. Ботевата чета води сражение в района на Рашов дол, край Лютиброд. В боя загиват Георги Апостолов и още 10 четници. Днес всички българи прекланяме глава пред подвига на Христо Ботев и четниците му.

В град Поморие преклонението пред безсмъртните национални герои започна в 10.00 часа в салона на НЧ „Светлина 1939“. След програмата, изнесена от учениците на ОУ „Христо Ботев” гр.Поморие, пред бюст-паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя. При воя на сирени всички сведоха глави и коленичиха близо до земята, родила хиляди герои, пропита с кръвта им и пазеща спомена за тях.

dscn7490-medium-e1496398990392

Паметник на Ботев  бе поставен в двора на ОУ”Христо Ботев” с.Бата. Бюстът е върху гранитен постамент, изработен от врачански камък и се издига на 3.10 м. Впечатляващата фигура е дело на скулптора Милен Каменов.

Идеята за издигането на паметника, както и голяма част от дейностите по реализирането ѝ, се дължат на Христо Куманов – възпитаник на ОУ „Христо Ботев“ и общественик. Сред основните спомоществователи са Община Поморие, Стоян Палашев и граждани, участвали с финансови средства и с труд. Първите венци и цветя тържествено бяха поднесени пред светлия лик.

botev_bata