Юбилейна изложба на Драгой Каталиев

dscn5113Без никакво съмнение един поморийски творец разчупи традицията да са организират авторски или колективни изложби само в общинския център Поморие.

По повод неговата юбилейна 60-та годишнина  в родното село Горица на неговия баща  и виден поморийски общественик Каталия, авторът експонира в специално построено във фамилната къща зала  зашеметяващи творения от дърво, камък и метал, преплетени във философията на неговите прозрения. За любовта към красотата на женското тяло са изложени великолепни картини-наброски погледнати под един странен ъгъл, пречупвайки желанията към непостижимата хармония на природата.

Отделните макети на съборената кадетрална църква в Поморие, пълен разрез на Тракийската куполна гробница, крепостните стени на Анхиало по римско време и оригиналните музикални инструменти създадени от дърво в странна конфигурация допълват изложбата.

Сам по професия ветеринарен лекар, работил по специалността си дълги години в България, Румъния и Гърция, твори, пише и рисува денонощно.

Неговите картини и скулптури са притежание на водещи европейски музеи и частни колекции. Най новата му книга „Божествена любов-сборник от разкази и стихове, издание 2017 на издателство „Либра Скорп” – Бургас, отдавна е изчерпана.

В края на 2016 година Драгой Каталиев бе отличен от гражданско сдружение на „Интелектуален кръг” – Поморие със специална грамота. Неволно остава открит въпроса защо този талант не е приет или поканен да участва в презентации  на общинско ниво.

dscn5111Тъй или иначе чудака на 60 години си остава едно дете със завиден талант да създава рисунки, скулптури, книги, макети, които отдавна са оценени в страната и чужбина.

Неговият оптимизъм за живота е поразителен, въпреки несгодите и липсата на средства, почти всеки ден от комплекса Слънчев бряг с автомобили идват негови почитатели от чужбина, които са запознати с творчеството на помориеца Драгой Каталиев и желаят да се запознаят лично с автора. На тези импровизирани срещи той им разказва за историята на България, показва им в разкошния си двор още пособия за старинните занаяти, отглеждане на лозя, черници, череши. Автентичната атмосфера привлича все повече туристи от Черноморието.

През това лято водеща телевизия от Франция ще заснеме филм за неговото творчеството. В същото време той директно контактува с официалните власти на Руската федерация за намиране имената на загиналите в руско-турската война руски солдати, погребани в двора на селската църква на Горица. Каменни педиестали, чиито автор е Драгой  с изписани имена на загинали герои за свободата на България отдавна стоят на паметни места в района на община Поморие. И всичко това е създадено без финансова подкрепа от държавата или общината – един  безпрецедентен факт, който не се нуждае от коментар.

При непосредствени разговори с автора определено те привлича неговия оптимизъм и вяра в едно по добро бъдеще. За майка България си струва да бъдат създадени художествени произведения ни казва на изпроводяк усмихнатия чудак с детско сърце и оптимизъм.