Приключи XIV Международен фестивал на православната музика в Поморие

С тържествен концерт беше закрит XIV Международен фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно есть” в Поморие. Закриването се състоя на 11 юни 2017 г. в църквата „Свето Рождество Богородично”, като за въздействащата атмосфера допринесе не само лоното на храма, но и невероятните молитвени песнопения на отделните хорове. Фестивалните участници имаха възможност да се включат в Божествената света литургия часове преди заключителния концерт. Те пяха на утринните служби в поморийските храмове, както и в две от църквите в Несебър и Бургас.

И тази година сред стотиците участници имаше хорове, които дебютираха на фестивала, но имаше и такива, за които събитието е станало част от личния им културен календар. Всички те бяха индивидуално оценени и удостоени с грамоти за прецизно музициране, ансамблова звучност, вглъбена интерпретация или успешен дебют. Кметът на община Поморие Иван Алексиев лично връчи на кмета на руския град Троицк Владимир Дудочкин и един по-специален диплом за дългогодишна подкрепа и принос в развитието на фестивала.

„Действително нашите хорове участват във фестивала от самото му създаване. Вече 14 години за нас това се е превърнало в традиция и имаме огромното желание тази дружба да продължи и за в бъдеще”, сподели Дудочкин по повод полученото признание.

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий също присъства на финалния концерт. Той изрази радостта си от успеха на XIV МФПМ „Света Богородица – Достойно естъ” и даде благословията си за следващото 15-то юбилейно издание.

„Благодаря на всички организатори и участници за това, че за 14-та поредна година бяхте тук, огласихте града с ангелогласното си пеене и превърнахте Поморие в столица на православието. Ще ви очакваме  отново”, каза кметът Иван Алексиев в края на програмата.

На 11.06.2017 г.,  точно в последния ден на фестивала се навършиха 40 дни от кончината на един от неговите съоснователи – свещеноиконом Иван Стойков. Всички присъстващи направиха дълбок поклон пред паметта му и си обещаха да продължат духовната му инициатива