Нова програма на Социалното министерство предвижда да осигури детегледачи и средства за заплатите им за семейства, чиито деца са останали извън детските градини. Целта на програмата е подпомагане на работещи родители, които искат да се върнат на работа, но са възпрепятствани да го направят, защото няма кой да се грижи за децата им.

Предвидено е на първия етап да се осигурят 20 милиона лева за около 1500 семейства. Децата трябва да са на възраст от 0 до 5 години. Програмата не е толкова да се подпомогне на семействата, които нямат възможност да осигурят детска градина или ясла, а помощ за семействата, които не могат да се върнат на работа, защото няма кой да гледа децата им.

Възнаграждението на детегледачите ще се изчислява на база минималната работна заплата и в зависимост какво е работното време.„Ще се стимулират и хора, които са в предпенсионна възраст и са регистрирани в бюрата по труда. Основният критерий за подбор кой ще се грижи за детето обаче зависи от самото семейство.

Бабата или дядото на съответното дете също ще могат да бъдат ангажирани по програмата. Всички участници обаче ще преминават обучение.Ще се подава заявление, което може да става и с електронна платформа, към бюрата по труда по регион. Одобряването става за около 2-3 седмици. След това самите детегледачи ще имат трудов договор с Агенцията по заетостта.