По пътя на доброто с Драгой Каталиев

На 18 юли 2017 г. България ще отбележи 180 години от раждането на Апостола на свободата.  Васил Левски, гордост  за вcичĸи бългapи,  щe e жив дотогава,  дoĸaтo ни oбeдинява. Докато има българи, които  се вълнуват миналото да не бъде забравено, да има следи  в настоящето, за да останат и в бъдещето.

Един такъв достоен българин е Драгой Каталиев,  който маркира пътя на Левски в нашия край с каменни надписи. Всеки може да види надписите : “Васил Левски беше в…” с. Страцин, с. Горица, с. Козичено /община Поморие/, с Приселци /обл. Бургас/, с. Голица /обл. Варна/.

Драгой Каталиев съвсем доброволно се е заел и с още едно добро дело -в поморийските села Горица и Козичено да  бъдат изградени и паметници на Апостола на свободата. Без пари, но с много желание и труд. В момента търси помощ от  партии, организации, бизнесмени  и всички родолюбиви хора, които искат да участват в довършването на паметника на Васил Левски в с. Горица. Паметникът се нуждае от бюст, малко по голям от естествена големина. Досега дарители са станали: Земеделска кооперация с. Горица; Станко Апостолов; Кристалин Каприев и Фьодор Малишев.

Докато се намерят още родолюбиви хора да помогнат, Драгой Каталиев не спира да работи. Той кипи от енергия. Първата си изложба поморийският творец прави през 1987 г., а през май –юни 2017 по повод своята 60-годишнина  в родното село Горица, авторът експонира в специално построена във фамилната си къща зала  зашеметяващи творения от дърво, камък и метал, преплетени във философията на неговите прозрения. Отделните макети на съборената кадетрална църква в Поморие, пълен разрез на Тракийската куполна гробница, крепостните стени на Анхиало по римско време и оригиналните музикални инструменти създадени от дърво в странна конфигурация допълват изложбата му. В момента изработва бюста на Левски в с.Горица от глина.

Ето какво разказва той: „Всичко започна от Козичено. Станко Апостолов ме намери и попита дали ще се съглася да направя нещо като скромен паметник в Козичено, свързан с Левски. Станко Апостолов е много скромен човек. От с. Просеник е. Участва дейно в реставрацията на повредени паметници и в изграждането на нови. Млад мъж е е, учител в с. Бата. Мислихме по въпроса, заедно с момчета от Козичено и решихме първо до направим скромен надпис и да го поставим в двора, където е била къщата на поп Петко Дойнов, при когото Левски е заведен. Подбрахме камък, надписах го и Койчо  го транспортира в Козичено на “Хорището”. Заляхме малка циментова площадка, където трябва да бъде поставен камъкът. Но понеже машината на Койчо не е в селото, а камъкът тежи около 800 кг., той все още не е поставен на мястото. После решихме със Станко Апостолов да поставим надписи по пътя на Левски през 1871 г. Занесохме надписи в Страцин, Горица, Голица, обл. Варна. Надписът за с.Приселци /Еникьой/ обл. Бургас е готов, но не е транспортиран. Същевременно в Козичено се възроди старата идея там да се изгради паметник на Левски. И започна да се работи в тази посока. Тогава реших да направим и в с.Горица паметник на Левски. С общи усилия паметникът е готов, без бюста на Апостола. Ако никой не помогне с бюста, аз ще се опитам да го направя от бетон, после бетонът ще се импрегнира с бои. Бетонът не е от най хубавите материали, но е евтин, сравнително траен.”

Може пък да се намерят хора, които са толкова родолюбиви като него и готови да помогнат, за да продължава да живее Апостолът на свободата и за да има България бъдеще.