Успешно завърши десетдневната научна експедиция

В рамките на приетата  програма за 2017 година на Международната академия по българознание, иновация и култура беше  включена и експедиция в Република Турция. Поставените  две задачи за изучаване възникването на християнството в областта Кападокия, далече в средата на Анадола и установяване на конкретни връзки за сътрудничество с определени университети поставиха на изпитание екипа ръководен от  академик Черньо Чернев-Директор на Института за българите в чужбина и проф. д-р Николай  Ников, представител на консорциума Пегасо от 40 европейски  университети с център град Пиза, Италия с президент проф. Джузепе Саконе. Европейски политехнически университети  в град Перник е част от това обединение.

Така задачите се преплетоха  съвсем преднамерено с една цел, във века на глобализацията и свободното движение на идеи, капитали и хора да се реализират онези на пръв поглед невидими нишки, където културата е непреодолимия мост на съгласие за бъдещето на нашата планета. Добрата предварителна подготовка изискваше прецизна разработка на маршрута в който хилядите километри по модерно изградените магистрали се допълваха от 45 градусовите горещини на сянка, предаде  Черньо Чернев.

Една от големите загадки на световната история е подземният град Деринкую – най-старият подземен град на Мидийската империя. Доказателство, което сочи към съвършенството и отдавна изгубените строителни методи на нашите предци. Подземният град на възраст от хиляди години и достигащ до 85 метра дълбочина е може би един от най-големите постижения в подземното строителство, заедно с огромна мрежа от тунели.

Той е невероятен, защото има 13 нива, които слизат дълбоко под земята с вентилационни шахти и 15 000 малки шахти, които вкарват въздух дори до най-дълбоките нива. Невероятното е, че стаите в скалите, които са намерени, могат да съберат приблизително 20 000 мъже, жени и деца. Били открити дори религиозни стаи, хранилища, преса за грозде и конюшни.

Несъмнено Кападокия е все още непрочетена книга и предизвикателство към учените е да разкрият кой и защо е построил този подземен комплекс с десетки километри тунели, при което не е изключено… намесата на извънземни. Срещите с турските учени и дискусиите определено обогатиха информацията на българския екип.

Интензивната програма на научната експедиция включваше срещи с ръководствата на университетите в Къркларели, Истанбул, Анкара, Невшехир и Кония. В контекста на поставените задачи от Академията /МАБИК/ е и постигнатото съгласие и разбиране за размяна на студенти, програми и научни съобщения с подписването на договори за сътрудничество. При своите срещи българските учени подариха на своите колеги  книгата  „Светите християнски места в Република Турция” с автор акад. Чернев, отпечатана през 2010 година.

Неговата нова книта  „Кападокия – любов от първи поглед” ще се бъде спонсорирана и отпечатана в Турция на български, турски и английски езици , с рецензия на ректора на университета в град Невшехир проф. д-р Машар Багил.

Предстои подобна експедиция в северна Гърция и участие в международни научни форуми през есента в Руската федерация с българската диаспора по Волго-Уралието. Получени са покани за  Дни на българската култура в столицата на Република Крим през ноември 2017 г.  и Международния събор на българите „Към завета на Кубрат” на 16 и 17 септември 2017 край село Малая Перешчепина, Украйна, по повод 105 годишнината от откриването на неговия гроб и създаване на мемориален комплекс за възстановителя на Стара Велика България. Община Бургас също участва с парично дарение.