“Кинопроба” в Поморие

23Международният фестивал “Кинопроба” ще се проведе в Поморие от 15 до 17 август в читалище “Просвета 1888” с начален час 20:00. В програмата са включени 23  късометражни филма, чиито автори са млади режисьори от 8 държави.

 

В продължение на три дни през август жителите и гостите на морския град ще имат възможност да се насладят и споделят своите впечатления от “младото кино” на България, Русия, Грузия, Израел, Португалия, Украйна, Куба и Швеция.

 

«Кинопроба»ще предложи на зрителите програма, съставена от най-добрите игрални, документални и анимационни късометражни филми, които още не са излязли на големия киноекран. Техните автори са възпитаници на ВУЗ-ове по филмово изкуство  и дебютанти от различни страни, които често стават известни режисьори. Сред тях са Лиза Соколова-автор на уникалния анимационен проект «Люлката на света», получил първата си награда на «Кинопроба», както и Зоя Киреева с филма «Глупавотомомиче», събрал в последствие много международни призове. Възможно е зрителите да24 припознаят в младите автори известни режисьори като Андрей Тарковски, Стенли Кубрик, Такеши Китано и други.

Младите български кинематографисти ще представят на «Кинопроба» три късометражни филма: «Съвременна история» (режисьор Анна Милушева), «Тъмната страна» (режисьорЛиляна Стоянова) и «Последнаесен» (режисьор София Илиева)

 

Организаторите на «Кинопроба» подчертават, че фестивалът има особена роля в рамките на международния проект «България с лице към света»,  който цели да развие творческия потенциал на страната, да разшири границите в съвременното изкуство и утвърди нови културни инициативи и тенденции.

 

Дати на провеждане: 15, 16, 17 август

Начален час: 20:00

Адрес: Поморие, Народно читалище «Просвета 1888», ул. Княз Борис I, 51

Телефон за връзка: +359/ 897 251 361
Facebook: kinoproba.pomorie