Вие сте тук: Начало » Актуално » 13-часов маратон за празника на Деултум
  13-часов маратон за празника на Деултум

  13-часов маратон за празника на Деултум

  С тринайсетчасов маратон от събития ще бъде отбелязан празника на Национален археологически резерват “Античен и средновековен град Деултум – Дебелт”, община Средец – “Ден на древен Деултум – врата към загадъчната Странджа”, който ще се проведе на 19-ти август. Това е първото от поредицата събития, с които Община Средец и Национален археологически резерват “Античен и средновековен град Деултум – Дебелт” в партньорство с Министерство на туризма ще отбележат две значими културно-исторически събития за региона и страната – 30 години Национален археологически резерват “Античен и средновековен град Деултум – Дебелт” и 15 години от създаването на Общински исторически музей – Средец.

  Програмата започва в 10.00 часа с демонстрации на групата за исторически възстановки – Свищов озаглавена – “Ежедневието на легионера”. В продължение на два часа членовете на групата ще представят живота в легиона и какви са били правилата в школата за гладиатори в Рим.

  Дошлите на празника ще могат да се включат в някое от арт ателиетата, които ще работят в aрхеологическата  база на НАР “Античен и средновековен град Деултум – Дебелт” . Те ще могат да си направят кукла от царевична шума или да си изплетат кошница. Организаторите са помислили за забавлението на всички посетители. Ще има и занимателни игри от времето на Римската империя, демонстрации на римски прически и грим, ще бъдат представени “Вкусовете на Странджа”, както и римска сватба.

  Празникът ще завърши с парти под звездите с участието на DJ Dian Solo.

  Горе