На 20 август 2017 г. се навършват 1100 години от битката край река Ахелой

На 20 август 2017 г. се навършват 1100 години от прочутата битка край поречието на река Ахелой. Триумфът на Цар Симеон I над византийския главнокомандващ Лъв Фока и до днес е определян като едно от най-грандиозните сражения в европейското Средновековие. Българският владетел взема лично участие в боевете, начело на тежката конница. Изтласкана към морето, византийската войска е обкръжена и унищожена почти изцяло. Любопитен факт е, че именно преди Ахелойската битка за първи път в българската история се отслужва водосвет на бойните знамена по инициатива на Цар Симеон I.

В чест на великата Симеонова победа, двама доброволци от областното мотодвижение в  Бургас – Николай Овчаров и Николай Тончев събраха средства, изработиха и дариха мраморна плоча. Плочата с надпис “1100 години от битката на Симеон Велики” е поставена в парка на град Ахелой.

На 20 август президентът Румен Радев ще посети град Ахелой по повод националното честване на 1100 години от битката при Ахелой. Той ще наблюдава възстановката на битката при Ахелой, с участието на сдружение „Авитохол“ и доброволци от цялата страна, след което президентът Румен Радев ще се включи в празничното шествие до паметника на цар Симеон I.

Панихида за падналите войни в битката при Ахелой ще бъде отслужена от Сливенския митрополит Иоаникий. Държавният глава ще произнесе слово, а доц. д-р Николай Кънев е подготвил любопитни факти около прочутата битка. След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на цар Симеон I.

dobrovolci-largeЮбилейното честване на паметната годишнина в Ахелой на 20 август /неделя/, ще е при следната програма:

18.00 ч.- Историческа възстановка на Ахелойската битка на Градския стадион в Ахелой.

19.30 ч.- От НЧ “Светлина 1934” тържествено шествие и почетна стража до паметника на цар Симеон I в гр.Ахелой

20.00 ч.- Официална церемония, с тържествено приемане строя на почетния караул от състава на военноморските сили от президента на Република България.  Поднасяне на венци  и цветя. Тържествена заря.

20.30 ч.- Концерт на Веселин Маринов.

По повод годишнината,се подготвят и други инициативи. Подготвени са две специални изложби с творби на различни автори, вдъхновени от епичния сблъсък:

 „Златният век на Симеон“ – изложба, състояща се от 15 пана. Създава обща представа за възхода на България по времето на цар Симеон и свързаните с него събития. Организира се съвместно с БАН.  Официалното откриването ще бъде на 29.08.2017 г. от 18.00 ч., във фоайето на НЧ „Просвета 1888“;

– „Ехо от вековете“ – изложба, представяща произведения на изкуството, посветени на Ахелойската битка и епохата от това време. Организира се от ГХГ „Дечко Стоев“ – Поморие и художествени галерии от страната. Експозицията ще бъде открита на 29.09.2017 г. от 18.00 ч., в ГХГ „Дечко Стоев .

В Поморие ще се проведе и международна научна конференция  под надслов „Симеонова България в историята на европейския Югоизток: 1100 години от битката при Ахелой”. Конференцията ще бъде между  25 и 28 октомври 2017 г., с  организатори  Община Поморие, Исторически музей – Поморие, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Регионален исторически музей – Бургас.