Протести заради забраната за улов на бяла мида

Стотици рибари, собственици на риболовни кораби и рибопреработвателни фирми протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас.  От бранша се обявиха срещу подготвяната от Министерството на земеделието и храните заповед за забрана на улова на бяла мида до края на годината.

Разширяването на зоните по „Натура 2000″, в които ще бъде забранен риболова, както и забраната за улов на бяла мида предизвикаха най-масовия протест на рибари и риболовни сдружения.

„Ще внесем искане до Министерството на земеделието и храните и до комисията по земеделие в Народното събрание за промяна на Закона за рибарство и аквакултури”, заяви изп. директор на Асоциация „БГ ФИШ” Йордан Господинов

„Нека да има известно време забрана, обаче да бъде само в пиковите моменти на размножаването. От няколко години искаме да се изследва мидата, да се картира, да се класифицират зоните и трябва да ви кажа, че сме стигнали дотам бизнесът да извади пари и да даде за научни изследвания. Това, което ни казаха във вторник, бяхме на среща при заместник-министъра: “Каквото искате пращайте. Ние ще забраним мидата и то дългосрочно”, допълни Господинов, цитиран от БНР.

Подготвя се забрана за улова на бяла мида, но тя ще бъде в срок от 2 месеца, а не до края на годината, каза директорът на ИАРА Галин Николов:  „Поддържам рибарите. Поддържам и мнението на Министерство на земеделието, но мнението на Министерството на земеделието е забрана от два месеца”.

Над 450 са риболовните лодки и кораби, които извършват улов на бяла мида в Черно море.

 

1 коментар

  1. "От няколко години искаме да се изследва мидата, да се картира, да се класифицират зоните и трябва да ви кажа, че сме стигнали дотам бизнесът да извади пари и да даде за научни изследвания"
    Бизнесът е заинтересован, защо Народа да плаща интереса на бизнеса? Хайде чукапката, бизнесмени!