Галерия „Поморие” посрещна художниците от фамилия Паневи

.

На 15-ти август Галерия „Поморие”  посрещна  своите именити гости от град Велико Търново – художниците от фамилия Паневи Откриването бе особено празнично, в деня на  Успение Богородично и  беше съпътствано със специалното участие на трио „Херувими” от Поморие. Галерия “Панев” е създадена през март 1999 г.  и включва всички членове на семейство Паневи– Христо, Иваничка, Габриел и Петя. Според  Христо Панев: “Смисълът на живота е в усъвършенстването на човешкия дух, а най-висшата проява на духа е изкуството, чрез него художникът в минути на вдъхновение се докосва до Бога”.

Христо Панев е роден  през 1942 г. в село Крепост, Хасковска област. През 1969 г. завършва ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” – графика, а през 1976 г. – става член на СБХ. Утвърден автор в съвременното българско изкуство. Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, оформлението на книги и монументалните изкуства. Живописта му се характеризира с експресионизъм, богата цветова гама, жанрово и тематично разнообразие. Тя е повлияна от българската икона и най- вече от българската фрескова живопис. Характерни за него са циклите: Фрески, Митологични сцени, Библейски сюжети, Житейски теми: любов, майчинство, музика.Графичните рисунки са с изчистена линия и са най-близки до поетичното слово.Монументалните му работи са в техника – сграфито и сухо фреско. Христо Панев е един вечно търсещ, неспокоен дух в съвременното българско изкуство.

Иваничка Панева е родена  през 1946 г. в град Велико Търново.През 1968 г. завършва ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” – живопи, а през 1978 г. става член на СБХ. Тя е един от онези художници влюбени в романтичните кътчета на българския пейзаж и архитектура на древната ни столица Велико Търново. Пейзажите й от родния град носят неповторимата атмосфера и колорит на художник дълбоко свързан с този град, чиято богата историческа съдба витае в пространството до което са се докоснали малцина български художници, осенени с Божията искра на вдъхновението.

Габриел Панев е роден 1970 г. в град Велико Търново. През 1989 г. завършва Средно специално художествено училище – гр. Пловдив, а през 1996 г. – завършва ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” – живопис.Представител е на съвременното модерно поколение български художници. Завършил специалност “Живопис” във ВТУ “Кирил и Методий”. Още като студент търси свой път на творческо развитие. Преминавайки през влиянието на сюрреалистическите тенденции на западно европейско изкуство и достигайки до естетиката на абстракцията. Израснал в семейство на художници той не попада под влияние на своите родители, а търси и намира свой стил и почерк подчинен както на своите творчески възгледи така и на най-новите тенденции на съвременното европейско изкуство. Ако се опитаме да характеризираме особеностите на неговото изкуство, трябва да отбележим, че то притежава богата и разнообразна цветова гама носеща белезите на съвременната абстрактна живопис.Освен това и нещо повече, използва символи и знаци от християнската култура, с които постига внушения и послания по дълбоки към зрителя. Ако трябва да обобщим написаното до тук, то можем да кажем, че Габриел Панев е един талантлив, модерен, мислещ съвременен художник, чиито творчески постижения са гаранция за възходящия път на развитие в областта на съвременната модерна живопис.

ivani4ka ivani4ka1 ivani4ka2