Морето сближава всичко далечно

С успех завърши  изложбата „Европейското преоткриване на Черно море. Френски връзки” (географски карти, фотографии, архивни документи, гравюри). Изложбата бе под патронажа на ДП „Пристанищна инфраструктура“. Организирана е от Дипломатическият институт към Министъра на външните работи на Република България и Международният търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас, като част от дългосрочния проект „Морето сближава всичко далечно”.

Първоначално е показана в Париж през 2016 г. в българския културен център. Тя бе избрана от МВнР, за да отбележи 25 години Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС).

Експозицията разкрива цивилизационния принос на Франция по нашето Черноморие (Пристанищата Бургас и Варна, създаването на военния ни флот, строителството на черноморските фарове, научни изследвания и инвестиции – в края на XIX и началото на  XX.)

Откриването й стана с участието на Н.Пр. Посланика на Р.Франция в София и Н.Пр. Майкъл Кристидис – главен секретар на ОЧИС със седалище в Истанбул. В него взеха участие близо 100 поканени лица, между които народни представители на Бургаска област, областна и общинска администрация, почетни консули, представители на бизнеса и много граждани от Бургас и Варна.

Събитието бе широко отразено в българските медии, а за значението, което му отдадоха официалните гости говорят два факта: специален прес релийз на ОЧИС до страните – членки на организацията и публикуването на каталога на изложбата на официалния сайт на Посолството на Р.Франция в София.

Осъществената в Пристанище Бургас изложба се превърна в общочерноморска инициатива с определено познавателно, културно и надрегионално значение.

Богатият летен календар на Община Бургас бе разнообразен с културно събитие, което според организаторите му ще има развитие.

Един от авторите на проекта и организаторите на изложбата д-р Стефан Пейков от Геопан-Бургас сподели по-нататъшните планове за изложбата:Предвиждаме пълноценното използване и развитие на изложбата чрез представянето й пред различна аудитория у нас и в останалите страни-членки на ОЧИС. Тя ще бъде използвана като информационен продукт, за целите на образованието и ще бъде предложена на черноморските общини Варна, Шабла, Каварна, Балчик – Двореца, Несебър, Созопол и Приморско.

По време на представянето й в Бургас, изложбата бе посетена от над 500 души и допринесе за по-добрата информираност на младата аудитория за ролята на Франция в развитието на града ни. Това стана  преди посещението на Президентът на Р.Франция във Варна. Изложбата съэдаде благоприятна обществена атмосфера – в духа на най-добрите традиции в културния обмен между двата народа. Надявам се това да продължи“.

Илюстрация:

1.С три удара на камбаната на френския търговски кораб CHARLES, специално предоставена от Сдружение „Черноморска Странджа“ – Ахтопол, Н.Пр. Посланикът на Франция предизвести  нов напредък в отношенията между двете страни