Туристите напускат остров Иския след земетресение

Земетресението с магнитуд 4-та степен по скалата на Рихтер на остров Иския, южна Италия е имало снощи.  Най-големи са разрушенията в община Казамичола. Италианските власти осигуряват транспорт за туристите, желаещи да напуснат острова. По информация на посолството в Рим към 11.00 часа българско време няма данни за пострадали български граждани при земетресението

Трусовете на Иския са регистрирани в 20:58 часа местно време (21:58) в понеделник.  Епицентърът се е намирал в непосредствена близост до западното крайбрежие на острова на дълбочина от около 10 км. Разрушения са регистрирани в курортните градчета Казамичола Терме и Лако Амено на северното му крайбрежие.
Според последни данни в резултат на труса са загинали две жени, 26 души са ранени, като двама от тях са в тежко състояние,съобщи Фокус.
По време на труса колебанията в земната повърхност са усетени силно в различни райони на острова и предизвикват паника сред туристите и местните. Мнозина бягат на улицата. Ситуацията се влошава допълнително от пълното изключване на електроенергията, което се случва в град Иския и в други райони на острова.
В град Казамичола Терме, където са основните разрушения и откъдето са двете загинали жени, местните се страхуват да се прибират по домовете си и са прекарали нощта под открито небе. В град Иския ситуацията е спокойна, но и тук има хора, които предпочитат да нощуват в автомобилите си или на улицата.
На остров Иския, чиято численост е около 40 хил. души, в пика на летния туристически сезон през август обикновено се очакват около четвърт милион туристи.