Тази година „Аполония“ ще представи над 70 събития

Емблематичният за България Фестивал на изкуствата „Аполония“ беше открит в Созопол с концерт на световноизвестния хор Мистерията на българските гласове с диригент Дора Христова. Фестивалът се провежда от 26 август до 5 септември.

На тазгодишното 33-то издание големият български скулптор Павел Койчев получи наградата „Аполон Токсофорос“. Повече от 50 години творбите на художника са вдъхновени от чувството за свобода. Негови произведения има в колекцията на Юго Вутен в Белгия, във Фондация „Петер Лудвиг“ в Германия и в много други колекции по света. Специалният приз се присъжда от Фондация „Аполония“ за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница. Наградата бе връчена от артистичния директор на Фондацията Маргарита Димитрова. 

Тази година Аполония“ ще представи над 70 събития. На сцената на Амфитеатъра в Созопол ще излязат изпълнители като Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Лили Иванова, Камелия Тодорова, Орлин Павлов, Руши Видинлиев, Люси Дяковска и много други.

Както всяка година в читалище „Отец Паисий“ ще има театрални постановки и прожекции на български филми. Премиерата на постановката CLASS, продукция на „Аполония“ и Театър 199 с режисьор Владимир Пенев и талантливите Юлиан Вергов и Мила Люцканова, напълни залата още на първия ден от Фестивала.

В Художествената галерия са изложени картини, фотографии и скулптори на възпитаници и преподаватели на Националната художествена академия, с което „Аполония“ отбелязва 120-годишния юбилей на Академията. Всяка вечер в галерията ще бъдат представяни литературни творби на съвременни български автори, а Археологическият музей става сцена за класически музиканти на световно равнище.

Клуб Аполония/Сцена ОББ ще посрещне публиката с най-добрите джаз изпълнители, известни по цял свят. Зрителите могат да очакват голяма изненада на закриващия концерт на 5 септември.

Обединена българска банка отново е генерален спонсор на „Аполония“ и връчи своята специална награда на любимата на българската публика Лили Иванова.