И в Козичино ще има паметник на Васил Левски

През 2017 г. се отбелязват 180 години  от рождението на Апостола на свободата. Събитията, посветени на тази годишнина продължават. След като вече е маркиран пътят на Левски в нашия край с каменни надписи : “Васил Левски беше в с. Страцин, с. Горица, с. Козичено /община Поморие/, с Приселци /обл. Бургас/, с. Голица /обл. Варна/ и издигнат бюст в с. Горица,  то  съвсем скоро и в Еркеч, днешно Козичино  ще има паметник на Васил Левски. Той ще се извисява на най -високото място в селото- там, където е била къщата на поп Петко Дойнов през 1871 г. , съобщава скулпторът  Драгой Каталиев и посочва дарителите: скулптора Димитър Бакърджиев от Карлово, подарил бюста на Васил Левски и Добромир Кръстев,  с корени от Еркеч, подарил мрамора.

Според проф.Петър Куцаров, който ни изпрати материал на 17.02.2016 г.  и ние публикувахме за посещението на Левски в Еркеч: „ Апостолът на свободата кръстосва няколко пъти България, но Еркеч /днешно Козичино/ посещава само веднъж – през пролетта на 1871 г. Според думите на поп Петко Дойнов, казани пред дядо Хрусав, Левски пристига в селото по велики пости. Апостолът преминава през Сливен, Карнобат, Айтос, караулът му оставя на Балиова чука (местност западно от селото), а Левски и още един-двама души влизат в селото. Те отиват в Еркеч след обяд, турско време икиндия, и отсядат в дюкяна. Облечени са като френски търговци и се представят, че изкупуват добитък за турския аскер. След като разпитват и разбират кои стопани имат повечко едър и дребен рогат добитък, се отправят към къщата на попа, който също имал добитък за продаване. Срещата с еркечкия свещеник става по пътя, близо до мястото, където днес е фурната на бившото ТКЗС. Заедно отиват в къщата на поп Петко Дойнов. Влизат в обора, оглеждат добитъка и, след като направили пазарлъка, се качват на втория кат да похапнат. Дяконът се открива пред попа. След двучасов разговор Петко Дойнов изрича свещените думи на клетвата. С кръст в ръка, под строгия поглед на Апостола и кръстосаното оръжие, поп Петко обещава да запази в тайна разговора. След това той събира по-заможни хора, заклева ги и им обяснява, че за нуждите на борбата са необходими средства. В разказите на старите хора няма различия по въпроса колко пари е получил Левски от селото – около 40 златни турски лири…
Добре би било, наред с паметта за Левски в душите на еркечани, да бъде издигнат в Козичино подобаващ паметник на Апостола на свободата, който да напомня за великото дело и посещението на Васил Иванов Кунчев в това древно българско село.”