Сдружение SOS-ПТП зарадва децата на първия учебен ден

По традиция Сдружение SOS-ПТП, заедно с Инспектор Хитами зарадваха бургаските деца по случай първия учебен ден. Около 100 бургаски деца се включиха в мащабна кампания, чиято кулминация бе срещата на децата с Инспектор Хитами. С днешния празник се даде старт на Европейската седмица на мобилността, която е от 16 до 22 септември.

На територията на Централната част на Бургас са предвидени редица дейности, с които да се провокират най-малките жители на крайморската община, а и техните родители, към използване на алтернативни начини за придвижване във всекидневието – велосипед, тротинетка, ролери, електрически автомобил, лонгборд, градски транспорт и пеша.

Седмицата стартира в Бургас ден по-рано – на 15-ти септември, като целта бе да се отбележи първия учебен ден и се наблегне на един от най-важните приоритети, поставен във фокуса на гражданското общество в последните години, а именно пътната безопасност.

От Сдружение SOS-ПТП бяха организирали на децата различни видове игри, като най-интересно несъмнено бе надпреварата с колела и тротинетки. Освен перфектни практически умения, децата демонстрираха и много теоретични знание, за което получиха дипломи лично от Инспектор Хитами.

Европейската седмица на мобилността в Бургас се организира от Община Бургас, ОД на МВР Бургас, както и редица държавни и неправителствени организации. От началото на инициативата – Европейската седмица на мобилността през 2002 г., включването на градове постепенно нараства, като освен в Европа, много са градовете и от други части на света, които се присъединяват. През 2016 г. кампанията е подобрила рекорда за брой участници – 2 427 града и населени места от 51 държави. Малко над половината от участващите градове, сред които и Бургас, са въвели постоянни мерки в областта на управлението на мобилността, достъпността на транспорта и изграждането на нова или по-добра велосипедна инфраструктура.