Вие сте тук: Начало » Актуално » Поморийци на борда на изследователския кораб за проучване на Черно море
    Поморийци на борда на изследователския кораб за проучване на Черно море

    Поморийци на борда на изследователския кораб за проучване на Черно море

    Експедицията Black Sea MAP (от английското Maritime Archaeology Project – Проект за морска археология) е от космически пропорции не само за Черно море, но и за световната подводна археология и финансирана от британската Фондация за експедиции и образование (Expeditions and Education Foundation).   Екипът се състои от изследователи и студенти от Центъра за подводна археология, Созопол; Националния археологически институт с музей, БАН; Центъра за морска археология в Университет Саутхемптън, Англия; Университета “Кънектикът”, САЩ, и Университета “Сьодертьорн”, Швеция.

    При предварително уговорена среща, двама поморийци се срещнаха на борда на изследователския кораб с някои световно известни учени. Целта бе да се информират за някои открития край бреговете на град Поморие, които не са предмет на изследвания по понятни причини, плитки води и липса на финансиране.

    dscn5616-1 Академик Черньо Чернев и председателят на сдружението „Черно море-чисто море” архитект Камен Шипков разказаха за възможностите да се проучат археологическите останки около фара, рехата до град Ахелой, представляваща в миналото защитния пристан на древния Анхиало, наличие на останки от  трикорабна базилика в морето южно от фара, както и за една огромна мраморна плоча с изсечен текст на морското дъно в акваторията пред бившата ж.п.гара в Поморие.

    Мраморните стъпала водещи към Ахелой и наличието на безброй котви на дъното зад т.н. рехата определено подсказват за богатото минало на града. Двамата поморийци подариха на капитана на кораба и ръководителя на експедицията свои авторски книги на морска тема. По късно те разгледаха огромния кораб и съоръженията, с които се изследва морското дъно.

    За целия период на проучването сонарите на изследователската подводница са засекли над 80 останки от корабокрушения на морското дъно. Най-старите от тях вероятно са от около IV век, а най-дълбоко потъналите са открити на почти 2000 метра под водната повърхност

    Водещият археолог на проекта проф. Джон Адамс от Университета в Саутхемптън коментира: „Тази съвкупност от останки вероятно представлява един от най-добрите подводни музеи на корабите и мореплаването в света изобщо.” От екипа на проекта коментираха също, че досега България не е могла да си позволи подобна мащабна експедиция и сега се преобръща и се пренаписва историята на българското корабоплаване. Много от откритията се е предполагало, че ги има, но сега вече се потвърждава и се покрива целият исторически период на корабоплаването в Черно море.

    Горе