Поморийци на борда на изследователския кораб за проучване на Черно море

Експедицията Black Sea MAP (от английското Maritime Archaeology Project – Проект за морска археология) е от космически пропорции не само за Черно море, но и за световната подводна археология и финансирана от британската Фондация за експедиции и образование (Expeditions and Education Foundation).   Екипът се състои от изследователи и студенти от Центъра за подводна археология, Созопол; Националния археологически институт с музей, БАН; Центъра за морска археология в Университет Саутхемптън, Англия; Университета “Кънектикът”, САЩ, и Университета “Сьодертьорн”, Швеция.

При предварително уговорена среща, двама поморийци се срещнаха на борда на изследователския кораб с някои световно известни учени. Целта бе да се информират за някои открития край бреговете на град Поморие, които не са предмет на изследвания по понятни причини, плитки води и липса на финансиране.

dscn5616-1 Академик Черньо Чернев и председателят на сдружението „Черно море-чисто море” архитект Камен Шипков разказаха за възможностите да се проучат археологическите останки около фара, рехата до град Ахелой, представляваща в миналото защитния пристан на древния Анхиало, наличие на останки от  трикорабна базилика в морето южно от фара, както и за една огромна мраморна плоча с изсечен текст на морското дъно в акваторията пред бившата ж.п.гара в Поморие.

Мраморните стъпала водещи към Ахелой и наличието на безброй котви на дъното зад т.н. рехата определено подсказват за богатото минало на града. Двамата поморийци подариха на капитана на кораба и ръководителя на експедицията свои авторски книги на морска тема. По късно те разгледаха огромния кораб и съоръженията, с които се изследва морското дъно.

За целия период на проучването сонарите на изследователската подводница са засекли над 80 останки от корабокрушения на морското дъно. Най-старите от тях вероятно са от около IV век, а най-дълбоко потъналите са открити на почти 2000 метра под водната повърхност

Водещият археолог на проекта проф. Джон Адамс от Университета в Саутхемптън коментира: „Тази съвкупност от останки вероятно представлява един от най-добрите подводни музеи на корабите и мореплаването в света изобщо.” От екипа на проекта коментираха също, че досега България не е могла да си позволи подобна мащабна експедиция и сега се преобръща и се пренаписва историята на българското корабоплаване. Много от откритията се е предполагало, че ги има, но сега вече се потвърждава и се покрива целият исторически период на корабоплаването в Черно море.