Отпадат 4 и се облекчават над 30 регистрационни и лицензионни режима в земеделието

Правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал, с който се изменят 11 действащи закона и прие Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Одобрените промени са с цел намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса чрез премахване на 4 и облекчаването на над 30 регистрационни и лицензионни режима.

Измененията в нормативната уредба включват:

– поддържане на публични електронни регистри на интернет страниците на съответните администрации;

– утвърждаване на образци на документи и възможност за подаване на заявления по електронен път в съответствие с изискванията на Закона за електронното управление;

– отпадане на изискването за представяне на документ за платена такса, когато плащането е извършено по електронен път;

– премахване изискването за представяне на официални удостоверителни документи на хартиен носител, до които администрацията има достъп по служебен път.

Предвижда се в 2-месечен срок от влизането в сила на закона ръководителите на съответните администрации да одобрят образците на документи и да ги публикуват.

Отпада изискването за производителите на посевен и посадъчен материал освен като земеделски стопани да се регистрират и в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апропация и семеконтрол. Облекчават се процедурите за промяна на предназначението на земи по Закона за горите и по Закона за опазване на земеделските земи. Предвижда се в случаите, в които инвестиционното намерение не може да се реализира поради наложени с нормативен или административен акт забрани, решението за промяна на предназначението на земеделска земя да бъде отменяно по искане на собственика или инвеститора на обекта, а заплатената такса да бъде възстановявана.