Партията на Меркел спечели изборите в Германия

Съюзът (ХДС/ХСС) печели изборите за федерален парламент в Германия с подкрепата на 33,5 % от гражданите на страната, предава телевизионният канал ZDF, цитиран от „Фокус”. Това показват екзитполовете, след края на изборния ден. Това означава, че в следващия, 19-ти Бундестаг партията, чийто кандидат за канцлерския пост е Ангела Меркел, ще получи 221 места. Съюзът (ХДС/ХСС) обаче не получи необходимия брой гласове за абсолютно мнозинство в парламента, или 316 места.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) получи рекордно ниска подкрепа – 21 %. Тя е втора политическа сила в парламента със 139 места.

Трета политическа сила във ФРГ след днешния вот е популистката “Алтернатива за Германия” на Фрауке Петри. Тя получи 13 % от всички гласове и влиза за първи път в Бундестага с 86 места.

“Левица” получи 9 на сто от гласовете на германските граждани и в Бундестага ще разполага с 60 места. С едно по-малко са “Зелени”, които също получиха девет процента от гласовете.

Свободната демократическа партия (СвДП) събра 10 %. В парламента в Берлин на нея ще ѝ бъдат отредени 66 депутатски места.

Избирателната активност бе 76,5%, точно с 5 процента по-висока, в сравнение с вота от 2013 г.

В бъдещия парламент на Германия, който трябва да бъде съставен не по-късно от 24 октомври 2017 г., ще има 631 депутати.

Очевидно е, че християндемократите трябва да се коалират, за да управляват, но по всичко личи, че Ангела Меркел ще заеме канцлерския пост в четвърти пореден мандат.