Стефан Божков, творчески директор на Порт Прим Арт Фест: Фестивалът допълва по изключителен начин културната сцена в Бургас

Според големият ни художник, да откриеш своето нещо

в изкуството е същото, като да се влюбиш

port-prim-art-fest-artist-2709-stefan-bojkovБургас вече има свой фестивал, посветен на изкуствата: Порт Прим Арт Фест. Той ще се проведе в дните от 9 до 14 октомври и ще представи селекция събития, обвързани с различните изкуства. Негов творчески директор, е художникът Стефан Божков,който зад гърба си има многобройни подобни събития – и като организатор, и като участник, и като гост.

 

Ето, какво споделя той: „В България има много незаети ниши и място за много неща. Необходимо е винаги да се работи в посока поставяне на нови пластове в културата и изкуството. Когато се обърнем назад, не трябва да има „празни“ години, все едно нищо не се е правило тогава. Има прекрасни артисти и има какво да се показва – не само на българската публика, но и на гостите от други страни, които посещават родината ни. Нека виждат, че тук има сцена за изкуствата – и че тя се развива“ – призовава творческият директор на Порт Прим Арт Фест.

 

„Идеята за Порт Прим Арт Фест е на Гранд Хотел и СПА Приморец“ – продължава разказа си Стефан Божков. „Потърсиха ме с предложение да се включа. Приех с удоволствие. В последствие, измислих името на форума и подбрах областите, в които да са отделните събития. Наясно съм, че в Бургас вече има други интересни фестивали, но Порт Прим Арт Фест би допълнил по изключителен начин, културната сцена на града, тъй като концепцията му включва представянето на премиери и е отворена към всякакви нови неща в изкуствата – поезия, визуални изкуства, дебютиращи артисти, млади театрали и изобщо – съвременно изкуство, всичко, което е актуално към момента. Желанието ни е фестивалът да прерасне в международен събитие, което да се случва на територията на града. Община Бургас подкрепи проекта и е негов съорганизатор и домакин, заедно с Гранд Хотел и СПА Приморец” – допълва Стефан Божков.

 

Всички колеги, които поканихме да станат част от Порт Прим Арт Фест, реагираха на идеята с много добро чувство“ – разказва големият ни художник. „Приеха с удоволствие. Болшинството от тях, харесват много и Гранд Хотел и СПА Приморец.“ – допълва той.

 

„Фестивалът ще покаже много интересни събития. Ще бъдат представени художници, поети, графичен артист, „Кино и вино“, късометражни филми … – иновативни формати, поставени в различна среда. Ще има примерно радиотеатър, комуникиран не чрез обичайния си канал – радиото, а поставен в зала. Подобно представяне е експеримент“ – издава още интересни моменти от Порт Прим Арт Фест Стефан Божков. „Кино и вино“ форматът пък, досега е представян само в София. В програмата на фестивала е залегнала и премиера на филма на Георги Тошев „Кристо в Япония“ – разказва творческият директор на Порт Прим Арт Фест.

 

 

„Решихме, фестивалът да е с оптималната продължителност от 6 дни, с голямо разнообразие от събития, няколко всеки ден, в подходящи часове. Целим, не хората да чакат края на един безкраен форум, а да усетят липсата му, след като приключи. Самият зрител е сподвижник– запознава се с артистите, очаква следващото издание“ – споделя Стефан Божков.

 

Фестивалите са място за среща с живото изкуство и заряд за генериране на идеи.  Основна е интеракцията – артист-зрител,  артист-артист, артист-организатор. Очакванията ми за Порт Прим Арт Фест са, да се получи нещо ново на арт сцената, от което публиката да може да се обогати. Позитивите са и за организаторите и самите артисти. Едно нещо, никога не може да е самостоятелно. Винаги изкуството има нужда от друго изкуство, за да се развива. Артистът не трябва да се затвори сам в себе си, а да е отворен към публиката си, както и към другите изкуства. На подобни обмени се дължат най-ползотворните и качествени идеи“ – разказва творческият директор на Порт Прим Арт Фест.

 

„Безспорно, всяко начало е трудно. Докато се организира всичко, докато се появи точната публика, която да усети пространството като свое. Нужна е борбеност и вяра в хората наоколо. Трябва да привлечеш хората, да направиш така, че те да те открият. Това е процес, който не става изведнъж. Трябва време. Както примерно, с културата на виното – тя постепенно се настанява в България. Хората с времето се „научават“ и променят гледната си точка. Така е и с театъра, киното. Това е вид просветителска дейност, която трябва да се стараем да е качествена.  Изключително важен е подборът. Подобни места (фестивалите) не търпят случайности. Трябват актуални, добри събития, артисти, постановки. Трябва качествена селекция, от която зрителят да може да направи своя избор и да припознае своето нещо. Усещането е, сякаш си открил приятел или любовта. Хората имат възможност да познаят харесването си в изкуството, да си изградят собствен вкус или пък просто да се уверят, че това, което са смятали досега, наистина е така.“

 

Стефан Божков е сред най-колоритните ни художници. Роден е в Панагюрище. Има над 20 самостоятелни изложби по света и у нас. Прелива от идеи, които осъществява след внимателно обмисляне и планиране. Сред творбите му има разкошни литографии и различни арт инсталации. Бил е художник на археологически разкопки. Водил е уъркшопове по изкуство в женския затвор. Обикалял е избите в Шампан, Франция, въоръжен с фотоапарат. Разказвач на истории, с богат арсенал изразни средства. Заобиколен е от съмишленици, с които променят културната и арт сцена у нас. Голяма крачка в тази посока, е Порт Прим Арт Фест – фестивал на изкуствата на Бургас, на който Стефан Божков е творчески директор и идеолог. Заповядайте – на среща с живото изкуство – в дните от 9 до 14 октомври.