Референдумът за независимост на Каталуния белязан с насилие

844 ранени граждани  и 30 полицаи са пострадали при сблъсъци в Каталуния, където  се проведе референдум за независимост на региона. Референдумът бе отхвърлен от испанските власти като нелегитимен и неконституционен.  Екипи от униформени нахлуха със сила в импровизираните изборни станции, за да изземат изборните книжа и урните с бюлетини.

Референдумът няма да има законодателна сила, тъй като бе блокиран от испанското правителство. Въпреки това, стотици каталунци се стекоха към урните. Опашки се извиваха в градовете из целия регион. След като редица изборни секции бяха затворени, лидерите на региона апелираха гражданите да разпечатат бюлетината за допитването у дома и да я предадат в най-близката отворена секция.

Общо 7,5 млн. души живеят в североизточния испански регион Каталуния. Населението има свой език, култура и икономика, която се оценява на по-силна и стабилна от тази на Португалия. На практика регионът има известна независимост, но продължава да се подчинява на испанската конституция. Макар да съществува от доста по-отдавна, каталунският национален въпрос бе разпален отново през последните няколко години. Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви тази нощ, че 90% от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са за независимост, предаде АФП.

Говорителят на правителството Жорди Турул отчете, че в референдума са участвали 2,26 млн. души и 2,02 млн. са гласували за независимост.