Президентът прекрати заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, насрочи ново за 17 октомври

konsultativen-savetПрезидентът Румен Радев прекрати заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност и насрочи нова дата на същата тема, на 17 октомври от 13.00 часа. Той заяви, че по време на заседанието са започнали задълбочени дебати, но напускането на ключови участници е довело до загуба на кворум.

Според президента за остротата на проблема с корупцията може да се съди по “многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации по темата, по препоръките и оценките на нашите европейски партньори”.

Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани. Корупцията, пряко или косвено, бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение. Считам, че пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато антикорупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти, заяви Румен Радев.