Изявление във връзка със създаване на Европейска прокуратура

Съвместно изявление на комисар Гюнтер Йотингер и комисар Вера Йоурова във връзка със съгласието на Съвета за създаване на Европейска прокуратура:

Приветстваме днешното съгласие на Съвета за създаване на Европейска прокуратура. С участието на 20 държави членки ще имаме силен, независим и ефикасен орган, който да се бори с транснационалните престъпления срещу бюджета на ЕС и с трансграничните измами с ДДС.

Създаването на Европейска прокуратура ще бъде истински повратен момент. Много от случаите на измама във вреда на бюджета на ЕС са транснационални. Ето защо се нуждаем от институция, която е в състояние не само да разследва, но и да извършва наказателно преследване отвъд националните граници. Бъдещата прокуратура ще прави точно това. С нея ще се гарантира, че престъпниците се изправят по-бързо пред съд и че повече средства се възстановяват в полза на европейските данъкоплатци.

Изразяваме задоволството си, че 20 държави членки обединяват силите си за тази цел и сме убедени, че още държави от ЕС ще ги последват. В същото време оставаме уверени, че всички държави — членки на ЕС, ще подкрепят нашите общи усилия за защита на бюджета на ЕС срещу корупцията и измамите. В допълнение през идната година Комисията ще определи следващите стъпки за възможно бъдещо разширяване на задачите на прокуратурата, така че те да включват и трансграничните терористични престъпления.

След изразеното съгласие на Съвета сега ще действаме с цел Европейската прокуратура да заработи в първите месеци на 2020 г. Ние ще ѝ предоставим необходимите ресурси, за да се гарантира, че тя ще започне да дава резултати възможно най-скоро.