Как да се справим с есенната депресия

Есен е и по това време на годината у хората започват да се прокрадват първите знаци на сезонната депресия – състояние на меланхолия и безпричинна тъга, които ни обхващат след края на лятото, преди настъпването  на зимата. Тези състояния имат както психологически, така и физически прояви и причинители.

Можем да си обясним лошото настроение със забавянето на метаболизма и подготовката на тялото ни за новия сезон. Или пък с осъзнаването, че лятото, забавленията на открито вече приключват и скоро ще търсим топлината на дома. Да се измъкнем от тези симптоми е лесно с няколко трика, които да запълнят вниманието ни, да приповдигнат настроението и да компенсират понижените температури навън с много слънчево настроение .

1. Намерете си ново хоби, което не изисква занимания на открито. Можете да се запишете на курс, да започнете нов спорт, или пък да хванете четките за рисуване у дома, да натрупате списък за четене, да започнете колекция или да набележите актьор/режисьор, с чиято филмография да се запознаете. Възможностите са стотици и има по нещо за всеки характер, всеки талант и всеки джоб. Намерете занимание, което Ви прави щастливи. Включете и приятели. Можете да си направите и тематични събирания – ден за настолни игри, киновечер или да се редувате кой да посреща гости за закуска. По този начин събиранията Ви няма да спрат, а просто ще се трансформират в нещо различно и по-подходящо за новия сезон.

2.Направете обновление на дома си. Дори без драстични ремонти, интериорът може да се поднови с някои лесни и достъпни домашни проекти. Не се страхувайте да експериментирате и добавете цвят. Обновлението ще запълни доста от свободното Ви време, творческият процес ще приповдигне настроението Ви, а накрая ще се радвате на чудесни резултати. Можете да споделите ентусиазма си с голямо приятелско събиране.

3.Започнете серия експерименти в кухнята. През горещите летни дни вероятно нито Ви е било приятно да се въртите около печката, нито Ви се е ядяла топла храна. Е, когато температурите навън паднат, освен полезно, е и много приятно да похапнем нещо топло. Вместо стандартните рецепти, потърсете книга с различен тип кухня и обогатете кулинарните си умения.

4 . Не започвайте нови диети. Те допълнително ще натрупат усещане за напрежение у вас и ще понижат градусите на настроението. Вместо това заложете на балансирано хранене, сезонни плодове и зеленчуци и храни, които повдигат имунитета. Поглезете се с натурален шоколад или дори с по-калорично удоволствие за по-усмихнат ден. Пробвайте есенен детокс режим.

5.Заобиколете се със спомени от лятната почивка или друго преживяване, което ще асоциирате с добро настроение. Усмихнатите снимки и сувенири от екскурзията ще Ви зареждат с положителни емоции през зимните месеци.

6.Планирайте кратка екскурзия през октомври или ноември. Дори един уикенд е достатъчен, за да Ви настрои, че дори през хладните месеци забавленията не са оставени на пауза. Кратката разходка в парка през почивните дни също е вариант, ако не можете да отделите време и средства.