Kметът Иван Алексиев: МБАЛ Поморие не е фалирала, затваря защото няма персонал

От пресцентъра на Община Поморие пуснаха следното изявление до медиите по повод затварянето на болницата.

Днешното състояние на МБАЛ Поморие е в резултат на редица политически решения и действия през годините. За предрешения край на болницата кметът Иван Алексиев сезира всички държавни институции от няколко месеца насам.

mbalОсновната причина за краха на общинските болници, в това число и поморийската, са поставените от НЗОК лимити, водещи до контролирано лечение на здравноосигурените лица. Поставените ограничения обаче не се изчерпват само от здравноосигурените, а и от здравно неосигурените лица, които общинските болници са длъжни да приемат, за разлика от частните. С този надлимитен разход, по задължение и по презумпция, са натоварени общинските болници. Остарели клинични пътеки, неправилно разчетени стандарти, неравнопоставеността на общинските и частните заведения, са само части от големия общ проблем  – общинското и държавно здравеопазване.

Община Поморие е финансирала МБАЛ Поморие с близо 300 хил. лв. само през 2017 г. Поддържа сградния фонд и закупува нова апаратура, но лекарите напускат заради неизплатени заплати. Общината не може да изплаща работни заплати на търговско дружество, каквото е МБАЛ Поморие. Законови пречки обаче пречат и на болницата да работи като търговско дружество без ограничения и прави невъзможна конкуренцията й с частните болници. Намесата на държавата с адекватна политика е спешна!

Днес, МБАЛ Поморие затваря със задължения от 670 хил. лв., в това число са 80 хил. лв. неизплатени от НЗОК надлимитни средства. От общата сума 370 хил. лв. са за текущи разходи и просрочени задължения към фирми и доставчици и 280 хил. лв. за заплати на персонала.

„МБАЛ Поморие не е фалирала. МБАЛ Поморие затваря защото няма персонал. Служителите напуснаха защото, освен че нямат заплати от шест месеца, нямат и сигурност. Сигурността им е в ръцете на Министерството на здравеопазването и в НЗОК. Не общината, а държавата е длъжник на МБАЛ Поморие и не лошият мениджмънт, а лошата политика в здравеопазването доведе до затварянето на болницата в Поморие”, коментира кметът Иван Алексиев.

5 Отзиви

  1. Как така частна болница не може да приема неосигурени, а държавни, или общински може, за без пари?!
    Значи проблема не е в Здравеопазването!
    Как, така населението намалява, а бюджета на НЗОК се увеличава?! Извънземните имат нужда от здравни грижи и са започнали да се осигуряват?
    Или си отивайте г-н Кмет, барабар с целия ОС, който си гласува нов дълг докато болницата загива! Или напуснете партия ГЕРБ, защото политиките в общ план са на Вашата партия, която управлява в последните 10 години!

  2. ПЕРНИК ФАЛИТ

    ПЕРНИК: ДЪЛГ 30 МИЛИОНА, ГОДИШЕН БЮДЖЕТ- 50 МИЛИОНА
    ПИТА СЕ В ЗАДАЧАТА, КОГА ЩЕ ФАЛИРА ПОМОРИЕ?

  3. поморие

    Поморие от град на болниците се превърна в град без болница? Уж Александър Чирков изграждаше Черноморска болница за активно лечение по време на Златанов като кмет, уж военният санаториум щеше да стане общинска болница?
    Предлагам МБАЛ Поморие да стане университетска болница, да се създаде медицински университет в града. Така ще се спасим като държавна болница и ще бъде под закрила. Хем и специалисти ще дойдат. Нека да спрем да плащаме общински пари на УМБАЛ Бургас и на Лайф хоспитъл и спестените пари да бъдат пренасочени към здравеопазването в Поморие! Поморие, на протест излизай!

    • Емил, много е лесно да призоваваш хората да излязат на простест, но къде си ти самият?

    • ВМА според теб какво е?! Санаториума, бе клон на подобен "университет", и какво последва? "Бой" за земя на брега на морето, от който сеир ще пати Помориецът, не Кмета, не Министъра, не дори и Надарените с тази привилегия, Държавата да им слугува, докато Народа им плаща!
      Предложение за създаване на Университет бе направено през 1996 г. (не медицински, но пак университет), ако се не лъжа!! Питай Общински съвет какво Решение "изходи"! Същото е и Решението и за болницата на Чирков!
      Университета е в Пловдив, а болницата на Чирков … разузнай и сам си отговори!