Протестите в болницата в Поморие продължават

Болницата в Поморие затвори врати вчера, като спря да приема пациенти и отмени всички планови операции. Персоналът не е получавал заплати от април и един след друг лекарите напускат. Тези, които все още не са напуснали, протестират пред лечебното заведение.

Според д-р Колчев проблемите на болницата са трупани с години и се задълбочават поради некадърността на управляващите през последните години, които не разбират значимостта на здравеопазването.

Според управителя на болницата д-р Караилиева проблемът идва от там, че лекарите предпочитат други здравни заведения, където заплатите са по-високи. По думите ѝ един от главните проблеми е, че общинските болници не фигурират в списъка със специализации. Ако това се промени, младите лекари ще имат стимул да останат да работят в този вид болници, смята тя.

Според кмета на Поморие Иван Алексиев опасността за болницата е резултат от лошата политика в здравеопазването.Той пита защо на лечебното заведение не са изплатени надлимитните дейности, които то е извършило, защото не може да връща пациенти.

Според д-р Виргиния Цанова, зам.-директор на РЗИ – Бургас, болницата в Поморие може да бъде спасена чрез преструктуриране.

От ръководството на УМБАЛ Бургас по повод ситуацията с болницата  в Поморие съобщиха следното: „Докато в Поморие се разреши проблемът с болницата, сме готови да приемем всички пациенти, нуждаещи се от планов или спешен прием. Информираме кметовете на всички населени места в общината, както и общопрактикуващите лекари, че могат да насочват при нас нуждаещите се от хоспитализация.

Вярваме, че властите ще намерят бързо решение на ситуацията с поморийската болница, защото не е добре лечебните заведения да бъдат затваряни. Дотогава жителите на Община Поморие могат да намерят медицинска помощ в нашите отделения”, добавиха още от УМБАЛ Бургас.

Тази сутрин от 07.30 ч. пред главния вход на МБАЛ Поморие ЕООД  се проведе граждански митинг в подкрепа на болницата. По предложение на поморийци стартира инициатива за събиране на подписи за предприемане на спешни мерки за запазване дейността на МБАЛ Поморие. Подписката е адресирана до министър-председателя на Република България и цели промяна в политиката на общинското здравеопазване в държавата. Желаещите да подкрепят исканията на поморийци, могат да намерят подписката на някое от следните места:

  • На входа на административната сграда на Община Поморие;
  • В читалищата в гр. Поморие и във всички населени места в общината;
  • В кметствата на населените места на община Поморие.

3 Отзиви

  1. Доброжелател

    След Болницата наред и да фалира и Общината с кредит от 18 милиона

  2. поморие

    Не мога да разбера нещо-уж общината изгражда блок на специалистите за привличане на лекари, а болница няма?

  3. МБАЛ- Поморие, не може да се издържа от Общината! Или, може ако Общината въведе нов данък с който да се издържа лечебното заведение! Но, и това е под въпрос!
    Г-н Кмет, бламирате ли Правителството си?
    А, как щеше да издържа Санаториума, не е ясно?!
    Но, за да има възможността всяка една Общинска болница да се самоиздържа, то т.н. здравни осигуровки не трябва да влизат в НЗОК, или г-н Кмет Вашата партия, и партньорите Ви в Управлението поддържат монопола на Здравната каса!!! Не са Ви виновни, нито частните болници, нито НЗОК!!!
    Ако е вярно твърдението Ви, г-н Кмет, за дискриминацията наложена от Държавата (НЗОК) над Общинските лечебни заведения, то защо не заведете дело? А, също и всички Общински болници в Държавата? Собствената Ви партия Ви дискриминира, а Вие сте неин член?!
    Г-н Министъра на Здравеопазването, и предния, и по-предния изповядва политика, която е одобрена от Вашата партия, на всичкото отгоре е минала същата тази политика и през Парламента!?
    Ами има лесно г-да Кметове, ама стиска ли Ви да се сопнете на падишаха си?!
    Партия ГЕРБ, по подобие на БКП е заплаха за Националната сигурност! Не Русия, не Турция, не САЩ.