Проф. Иво Христов: Има враждебен тип култура към компетентността

„Опозицията в българския парламент не може да направи почти нищо, защото мнозинството блокира всяка инициатива, отказва да чуе какъвто и да е аргумент, а системата е такава, че 51% е повече от 49%”, откровено сподели с пловдивчани народният представител от гражданската квота на „БСП за България” проф. Иво Христов. Верен на принципа си да казва истината, той повече от два часа отговаряше на въпросите на своите избиратели от пловдивския район „Тракия”.

„Парламентът е място за политическа и експертна битка, за сблъсък на идеи и аргументи, но у нас липсата на политически идеи се замества с крясъци, викове, скандали и диктат на мнозинството. Затова наблюдаваме блокаж на законодателните инициативи на опозицията”, продължи професорът по социология на правото.

Дори и да не се приеме един нов закон, по думите му, това не е фатално, защото българското законодателство на хартия не е лошо, но не се изпълнява. По-страшното, според него, е, че експертният потенциал на страната е изчерпан, а нещата ще стават по-зле, защото има враждебен тип култура към компетентността.

„Минималното количеството експертност се свива и имам чувството, че това е съзнателно търсено. Човек, който излиза с аргументация и знания, среща мощна враждебност и остра реакция от типа „Ти пък си много ‘убав”, обясни пловдивският народен представител.

За сбъркания модел на управление

„Няма да се оправят здравеопазването, образованието, културата, социалното осигуряване, пенсионното дело, защото има изначално сбъркан модел. Тези сфери са свързани и няма как едната да е добре, а другата – зле”, категоричен бе той и даде примери.

За периода 2007 -2017 г. финансирането на здравната система се е увеличило 4-5 пъти, но нищо не се е променило. На какво основание само в София има 54 частни клиники, а в застрашената от закриване врачанска окръжна болница функционират няколко частни?

„Основанието е: приватизираме ползите, национализираме загубите”, посочи депутатът,цитиран от Кросс. Той обясни, че системата на здравеопазването е абсолютно деформирана, защото изначално е опорочена с обявяването й за търговска сфера, с превръщането на болниците в търговски дружества, а здравната грижа в търговска дейност. Парите следват пациента, същото е в системата на образованието, където парите следват ученика, респективно студента. В България има 57 университети, а броят на завършилите абитуриенти е равен на броя на постъпилите във ВУЗ студенти. Логично качеството на образование пада непрекъснато. Около едно висше училище са се навързали цяла дузина бизнеси, които паразитират от държавната субсидия. Всеки опит да се промени тази порочна система е обречен, стана ясно от думите на проф. Христов. Той подчерта, че цялата сфера на образованието е абсолютно несвързана с нуждите на обществото и се спря на структурата на българската икономика, която определи като икономика на примитивно развиваща се страна.
„Икономиката на отвертката и икономиката на смяната на мръсни чаршафи, наречено туризъм, не могат да създават развита страна, те създават прислуга”, акцентира професорът и заключи „Каквато ти е икономиката, такова ти е здравеопазването, такова ти е и образованието. Вкарани сме в такъв коридор от възможности преди 30 години”.

За Балканите и ЕС
„В Европейския съюз върви голяма претрансформация, концентрация и събиране на страните-основателки”, анализира проф. Христов и прогнозира, че след 10 години Съюзът ще бъде коренно различен. Той предвижда дълбока вътрешна интеграция на първите държави-учредителки на ЕС, а останалите ще оформят хлабава периферия, в която попадаме и ние. Поради тази причина България е изправена пред много неприятната ситуация – непроизвеждаща икономика и обезлюдена територия, през която минават четири от петте стратегически коридора, затова и много важна. Демографската криза за българския държавотворен народ е катастрофа и все по-често ще ставаме свидетели на тежки цивилизационни търкания с циганското население.

„Върви мощен инерционен процес на деградация. За да бъде овладяно положението, трябват силна воля и системен труд. Не виждам такива!”, каза проф. Христов.

По думите му вътрешните проблеми в България са резултат от външни фактори – така е било и така ще бъде. Болката на проф. Христов е, че българското общество не се съпротивлява, защото му липсва политическа култура и критично мислене, а оттам и лесно се манипулира.

„Лимитът на тази система на политическа манипулация е изчерпан. И това е лъч надежда”, каза проф. Иво Христов, преди да представи на аудиторията и геополитическия си анализ.

Последните събития в Украйна начело с афериста Саакашвили, той предвиди преди три седмици. Обясни, че следващите два месеца за Русия ще бъдат тежки и драматични. Спря се на Китай и речта на Си Цзинпин от същия ден пред 19 конгрес на Китайската комунистическа партия с акцент върху целта за преориентиране на икономиката към вътрешното потребление. Той изясни и защо Турция демонстрира собствено поведение. „На България бъдещето е на прифронтова държава”, смята проф. Христов.

1 коментар

  1. Факта, че сте слаба опозиция на калпавото, некадърно и престъпно управление, не е оправдание професоре!
    Факта, че силната опозиция преди години Ви "би шута", а точно това управлиение Ви възвеличава, а приказките Ви са смешни за акредитацията Ви, говори само едно! Пак ще Ви бием шута, дори и заедно да сте с опозицията в някои злокобни за Държавата процеси.