Вие сте тук: Начало » Toп новини » Състоя се премиерата на фантастичния роман на Анна Кабанова “Перлата на Елирия“
Състоя се премиерата на фантастичния роман на Анна Кабанова “Перлата на Елирия“

Състоя се премиерата на фантастичния роман на Анна Кабанова “Перлата на Елирия“

На 3 ноември 2017 г. в Дома на писателя в Бургас се състоя премиерата на фантастичния роман на Анна Кабанова “Перлата на Елирия”, третата част от  книгата ” Земната лястовичка”, съобщи Денчо Михов  от издателство „Либра Скорп“.

Книгата представи Георги Христов – секретар на Дружеството на българските фантасти “Тера Фантазия”, според когото романът „Звездната лястовичка“ на поморийската авторка е епохален:

“Нарекох първия роман на Анна “Земната лястовичка” “епохален”, защото се явява естествен вододел между битуващите напоследък в книжнината магически фентъзи-та и сериозния научно-фантастичен труд.

Докато в първите преобладава егоцентризма на свръхгероя, задължително някакво подрастващо хлапе, то вторите се различават с многопластовост на текста и представяне на фантастичен Свят, който е обяснен научно-технически. Както вече писах някъде, вземаш под внимание опита на предшествениците и създаваш нещо свое. Сюжетът не трябва да се вижда на повърхността на произведението. Той никога не се изгражда като самоцел – да предизвика интереса на читателите. Читателският интерес трябва да бъде удържан от мисълта, идейността, характерите на героите, социалната значимост и обществената наситеност, която съдържа творбата. Авторката се е справила отлично с гореизложените задачи и бе повече от ясно, че ще последва продължение.

“Перлата на Елирия” се чете леко, преобладават диалозите, като героите добиват плът чрез заемане на конкретна позиция, а читателят трябва да определи сам добри или лоши са те. Но да се пише опростено не е лесно. Знам доколко ангажиращ и донякъде изнервящ е този процес, чиято припряност може да има обяснение във факта, че писателката дебютира сравнително късно, вече натрупала сериозен жизнен опит.

Стилът й се отличава с изчистеност на текста, краткост, почти пълно редуциране на умозрителните заключения, измамна опростеност и прозрачност, бележещи дарованието на чистия интелект. Състоянията на героите са леко щриховани и привидно статични, потънали в руини и деструкция или в еуфоричен екстаз от сътвореното добро, а времето спира в транс.

Кабанова не коментира обстойно внушавайки тривиални истини, а наслагва схематично елемент след елемент върху една картинна мозайка, чиято цялостност обхващаме след време, при повторен прочит на тези романи. Тя създава един свой паралелен Свят на сънуваната реалност, в който интелектуалното, сетивното и научно-техническото са достатъчно добре дозирани, за да предизвикат интерес и същевременно е вълнуващо неизвестен, бистър, жизнерадостно позитивен и красив.

С вдъхновение сътворява мозайка от човешки съдби, които пластично внедрява в сюжетното художествено единство на многопосочни визии, вплитайки ги в единно повествование. Мъдростта на текстовете в книгите е центрирана около извечните въпроси за любовта, приятелството, доверието, предателството, доброто и злото, красотата и изобщо живота в цялото му многообразие. Живот, овладян и пречупен през майсторското перо на писателката в един едновременно сетивно близък и същевременно далечно недосегаем духовен стил.

В заключение бих искал да отбележа, че Кабанова е от онези автори, които навлязоха в литературата като изградени писатели и която търси промяна в усъвършенстването на Света и случките в него чрез своите визии”

 

Горе