Вие сте тук: Начало » Криминале » Обявиха за решаване делото за убийството на Иван Попов от Поморие
Обявиха за решаване делото за убийството на Иван Попов от Поморие

Обявиха за решаване делото за убийството на Иван Попов от Поморие

Бургаският апелативен съд разгледа въззивно наказателно дело за убийството на Иван Попов от гр. Поморие. То е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Бургас и по жалби на подсъдим и частен обвинител срещу постановена от Окръжен съд – Бургас присъда.

Първата инстанция е признала Димитър Димитров за виновен в това, че на 15.11.2015 г., около 19:40 ч., в гр.Поморие, бул. „Яворов“, пред арт-клуб „Омара“, при превишаване пределите на неизбежната отбрана, умишлено умъртвил Иван Попов, поради което е осъден на лишаване от свобода за срок от четири години при първоначален общ режим. Димитров е оправдан по първоначално предявеното му обвинение за умишлено убийство. Той е признат за виновен и в това, че на неустановена дата придобил и до 15.11.2015 г. в гр.Поморие държал огнестрелно оръжие и боеприпаси – 9 броя патрони без да има за това надлежно разрешение. Димитър Димитров е осъден да заплати на гражданския ищец М.И. сумата от 100 000 лева, представляваща обезщетение за претърпените от престъплението.

По време на днешното съдебно заседание, по искане на поверениците на частния обвинител М.И. бяха възпроизведени записи от охранителни камери в района на престъплението. Съдът прочете заключенията на вещото лице, изготвило експертизата на записите от охранителните камери и ги приобщи към доказателствата по делото. На страните беше предявено и веществено доказателство огнестрелно оръжие –  пистолет“ Макаров“. След приключване на съдебното следствие съдът даде думата за пледоарии на страните по делото.

Представителят на Апелативна прокуратура поиска отмяна на присъдата на ОС – Бургас като неправилна и постановяване на нова, с която Димитър Димитров да бъде признат за виновен по обвинение за умишлено убийство и да му бъде наложено наказание „от петнадесет до двадесет години“. Според държавното обвинение по делото липсват данни за това Попов да е започнал нападение над Димитров. Напротив, поведението на Димитров е било в посока подготовка и умисъл, той е търсил възмездие за причинена от страна на пострадалия агресия и за  отправени заплахи.

Ден преди инцидента Димитров е бил ударен от Попов с гумен чук в областта на трансплантирания бъбрек.

Поверениците на частния обвинител М.И. настояха делото да бъде върнато за разглеждане в ОС – Бургас от друг съдебен поради множество допуснати нарушения. Тримата бяха категорични, че подсъдимият трябва да за бъде наказан за умишлено убийство и да бъде увеличен размера на гражданския иск. По думите им по време на фаталния инцидент Димитров е бил под въздействието на наркотици, но не е бил в състояние на уплаха и смущение.

Адвокатите на подсъдимия пледираха за намаляване на наказанието, като се аргументираха с поведението му по време на престъплението, което е било резултат от уплаха и смущение. След удара с чука Димитров е получил силни болки и се уплашил, че тялото му ще отхвърли бъбрека и самият той ще умре. Според защитната теза във фаталната вечер пред заведението Попов, който е бил с нож, се е насочил със спринт към Димитров и с викове, че ще го изкорми, че ще го изколи.

Подсъдимият помоли съда „да прецени правилно ситуацията“и да му намали присъдата.

Апелативен съд –Бургас намери делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе със съдебен акт в законовия срок.

Горе