Денят на Свети великомъченик Мина е

Денят на Свети великомъченик Мина се чества на 11 ноември. Християнски светец, известен чудотворец, Свети Мина е египтянин по произход, който служел в армията от Котуанската област, от където идва и името му Свети великомъченик Мина Котуански. Той изповядвал християнската вяра и след като римските царе издали указ да бъдат избити всички християни, той се оттеглил от армията и отишъл в пустинята, където се отдал изцяло на християнската вяра.

Свети великомъченик Мина е покровител на семейството, самотните жени, пътниците, бездомните, сираците, жените които не могат да заченат, знахарите и лечителите.

Хората които са се молели пред иконата на Свети Мина и ли в негов манастир твърдят, че той наистина прави чудеса. Стига човек да отиде с истинска вяра и отворено сърце към него, няма как светеца да не чуе молитвите му и да не помогне. Стотици са жените, които ходят там и се молят на Свети великомъченик Мина да заченат, а след това се връщат в манастира му да кръщават децата си, казвайки: „Това е чудо наистина! ”.

Друго чудо което прави молитвата към Светеца е да дарява с благополучие семейството. Много семейства споделят, че молитвата отправена съм Свети Мина им е помогнала да дарят нов живот на  брака си.

Не са малко и вярващите, които отиват с последна надежда, молейки Светеца да ги изцели от някоя неизлечима болест. Няма такъв, който да се е завърнал от храма и молитвата му да не е била чута. Вярващите смятат, че иконата му има могъща лечебна сила, която е неизчерпаема и когато хората силно вярват в това те получават наистина изцеление.

В тоя ден освен св.Мина, се чества паметта на св. мъченици Виктор, Стефанида и Викентий.

Виктор – също така войник, пострадал при император Антонин (138-161 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на св. мъченик и сама заедно с него се удостоила с мъченическа смърт.

Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенсия при император Диоклетиан.