На филма на Йончева за границата – Нинова и Цветанов в директен сблъсък

Много страсти предизвика премиерата на филма на народния представител от БСП Елена Йончева за оградата по българо-турската граница. 20-минутната лента предизвика небивал интерес сред политици и медии. Заради предварителния анонс, че Йончева ще изнесе смущаващи факти за състоянието на оградата и ширещото се каналджийство, в НДК се появиха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът Валери Симеонов, предава „Епицентър”.

Последният на няколко пъти влезе в остри пререкания със социалистката заради критиките ѝ, че са прахосани милиони левове държавни пари за некачествено изграденото съоръжение.

След филма, Елена Йончева заяви, че се радва, че Цветан Цветанов и Валери Симеонов са намерили време да изгледат лентата ѝ и изрази надежда повече никога да не се случват подобни неща.

Зам. – председателят на ГЕРБ заяви откровено, че поздравява депутатката за филма ѝ. Той напомни, че едва ли някой е очаквал да го види днес на представянето на лентата. Цветан Цветанов отчете и какви са успехите на правителството в борбата с бежанския поток.

“Материалът ще бъде проверен и от министър-председателя”, обеща той и категорично заяви, че всички служби днес работят усърдно за ограничаване на потока от мигранти.

Докато Цветанов говореше, представителите на БСП мощно го освиркаха на няколко пъти. Това обаче въобще не смути зам.-шефа на ГЕРБ, който продължи да хвали работата на кабинета „Борисов 3″.

„Ето какви са и резултатите. През 2015 г. върнатият бежански поток е 90 хиляди, а следващата година е вече 45 000, а сега говорим за не повече от 7000. Това означава, че бежанският поток е намалял, а в момента има 20% заетост на центровете за бежанци. Това означава, че оградата си свършва работата и ние сме намалили потока. Да, вижда се, че има и едноредова и двуредова ограда, и разбира се, вторият тип е по-ефективен. Но за това трябват пари и сега има нови средства, с които да се покрие и видеонаблюдението, така че системите да работят още по-добре.

Материалът ще бъде прегледан и от премиера и ще се вземат необходимите мерки. Ние разглеждаме всеки сигнал, но не говорим за някаква сензация, ние имаме такава информация в службите и се работи по тях. Ще разгледаме разбира се и този материал.

Тук искам да споделя, че периодът, в който беше визирано 2012 г., да действително имаме успешен проект” каза Цветанов. и посочи, че 2012 г., когато е приключил този проект, след изтичане на гаранционния срок, тази система вече е била занемарена.

“Да, действително това е пропуск, който беше направен 2013 г.”, поясни Цветанов.

По думите на Цветан Цветанов всяка информация, която може да подпомогне службите, е добре дошло, и отговори утвърдително на Йончева на въпроса дали според него филмът ѝ трябва да бъде показван по националните медии.

Накрая Цветанов заяви, че призовава от тази трибуна, където са събрани медиите и политици, да се обединят всички около един документ, който да подкрепи премахване на давността за разследвания около приватизацията.

“Г-жо Нинова, ето това е за конституционните промени, свързани с приватизацията”, каза Цветанов, носейки документи и обръщайки се към Корнелия Нинова, която също бе в залата на прожекцията. Тя заяви, че няма да коментира този въпрос и няма да позволи да се размива темата с разкритията на Елена Йончева.

“Папките с подписите да ги размахват утре в парламента и ще ги обсъдим. Днес става дума за филма на Елена Йончева и разкритията ѝ”, каза Нинова пред журналисти, докато Цветанов ѝ връчваше папката за приватизацията, а тя го контрира, че трябва първо да отговори кой ще бъде разследван и ще си подаде оставката по разкритията от филма на Йончева. После спорът между двамата премина в словесна битка, като той я питаше дали ще подпишат и подкрепят промените, касаещи приватизацията, а тя повтаряше само въпросът ѝ кой ще поеме отговорност за проблемите по границата. Цветанов заяви, че ГЕРБ винаги поемат отговорност и са го доказвали, но Нинова така и не отговори дали БСП ще подкрепят падането на давността за приватизационните сделки.

 Смелият Бойко Борисов ще поеме ли отговорност за видяното във филма „Граница“ – кой ще подаде оставка. Всичко, което се отнася по тема приватизация – от утре нататък. Днес няма да им позволя да опорочат всичко, което Елена Йончева направи през последния месец”, заяви лидерът на БСП.

По думите ѝ вместо да размята папки, Цветан Цветанов е трябвало да каже кой ще си подаде оставката и ще поеме отговорност за видяното във филма.

„Днес става въпрос за корупцията по време на управлението на Бойко Борисов. Вие я видяхте с факти, документи и свидетели”, заяви Нинова.

Иначе филмът “Граница” на Елена Йончева сравни българо-турската и гръцко-турската ограда – 1 метър ограда с прилежащ път в България струва 500 евро, а в Гърция цената е 250 евро, предава “Фокус”. Във филма “Граница” става ясно, че оградата в Хасковска област е в рамките на 33 км, като в първите 10 км оградата е двуредова. В него Елена Йончева разказва, че на 12 март обектът се приема, като управителят на фирмата строител Иван Михайлов я инспектира. Там са и областният управител Станислав Дечев и областният координатор на ГЕРБ и депутат Делян Добрев. От филма става ясно, че следващите 21 км. – оградата е едноредова с аргумент – поради засиления мигрантски поток. В материала Йончева пояснява, че според доклад на главния инспекторат на МС от април 2017 г. даденото указание за преминаване към едноредова ограда не кореспондира със задание за проектиране на съоръжението. Йончева попита дали става въпрос за корупция за сметка за нашата национална сигурност. Тя отчете, че 200 млн. лв. са дадени за 200 км. ограда, а за 1 метър, заедно с прилежащия обслужващ път, са платени 500 евро. Тя даде пример с оградата в Гърция, която изгражда също е изградила ограда на границата си с Турция. Във филма се посочва още, че там са изградени 12,5 км, като според специалисти това е ефективно съоръжение. Йончева разказва още, че година преди строителството на страницата на гръцкото МВР е обявено обществено обсъждане с подробно описание на заданието и техническите параметри. Гръцките медии дават публичност на извършените работи и крайната цена – 3 млн. 160 хил. евро или 250 евро на метър. Във филма се посочва, че една от най-рисковите зони в оградата на българо-турската граница е в района между ГКПП „Капитан Андреево” и ГКПП „Лесово”. Става ясно и че от юли 2014 г. значителна част от видеонаблюдението не работи. Във филма участва анонимно и служител на „Гранична полиция”. Филмът показа снимки, направени от самите мигранти, които се разпространяват между самите тях, за да се види колко безпрепятствено се преминава през българска земя. В него Йончева посочва, че преградното съоръжение се реже лесно и прескача бързо. Следи от мигрантите водят до прорязани участъци, които са закърпват с четка за зъби, дървени материали и тел.