14 ноември – Световен ден за борба с диабета

Около 2000 са болните от диабет деца и младежи до 18-годишна възраст. Общият брой болни в страната надхвърля 460 000 души. Това съобщи за “Дарик” председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова. По думите й е тревожен фактът, че диабет тип 2 все по-често се отключва при деца – нещо, което преди години не е било толкова проявяващо се.

Причините за появата на този тип диабет са застоялия начин на живот, наднорменото тегло и затлъстяването. По тези показатели България е на пето място в Европа. За цялата 2017 г. от диабет тип 2 са заболели между 20 и 30 деца.

Проблемът с наднорменото тегло при момчета е по-сериозен. 7.1% от всички момчета от 0 до 18 години са със затлъстяване. При момичетата този процент е 2.2.

Един от важните фактори при децата е хранителният режим и качеството на консумираните храни. Елисавета Котова каза, че не одобрява безплатната закуска в училище. Тя препоръча родителите да приготвят храна за децата си, защото по този начин са сигурни какво има в нея. Като най-подходяща храна за училище Котова посочи плодовете.