Психологът Диана Апостолова: За семейните ценности от значение са личните качества на родителите

В ДГ „Веселушко” гр. Поморие се състоя среща на родители, учители и деца с психолога Диана Апостолова, по повод  Деня на християнското семейство. Присъстваха родителите на деца от групите „Калинка“ и „Златна рибка“, директорът на детската градина в Поморие Екатерина Петрова и педагозите  Даниела Чапарова,  Светлана Изаири , Радка Вълчева и Даниела Янкова. Темата, по която се проведе  дискусията  беше „Ролята на родителите за възпитанието на детето и  формирането на семейните ценности”.

Семейството възпитава и изгражда характера на човека. То преподава най-ценните житейски уроци. Предпоставка е за развитие на заложените ресурси у детето. В семейството  започва да се формира личността,  затова от съществено значение са личните качества на родителите и статуса на възпитание в системата на семейните ценности, каза психологът. Бяха разгледани по време на срещата и обсъдени типовете родителски стил на възпитание – авторитарен , авторитетен и разрешаващо-опрощаващ и как те се отразяват върху децата.

В хода на дискусията родителите споделиха, че отглеждат децата си по свое разбиране и по свой начин, но най-приемлив според тях е авторитетният стил.  Въпреки че  е много трудно,  те се опитват да бъдат  демократични родители, като полагат усилия да обясняват на децата необходимостта от правилата.  Съгласиха се, че е нужно да демонстрират удовлетворение от добро поведение и огорчение от лошо. И  че когато правят забележки, те да критикуват постъпката на детето, а не неговата личност.  Правилата за поведение в семействата е добре да са ясни и да се спазват, обобщиха родителите.  Както е  важно да се зачитат детските желания и потребности. В хода на комуникацията между възрастни  и деца, и  след обсъждане  да се прилагат алтернативи за решение, допълниха детските педагози.

Според присъстващите, когато има общи занимания между родители и деца,  тогава се проявява съпричастност, обсъждат се детските стремежи. Изводът до който достигнаха участниците в дискусията е, че  такива деца стават любознателни, общителни, активни и самостоятелни.

Психологът обясни на теория  как се изгражда психичната структура и каква  е ролята на родителите за формирането на Аз-а, през какви етапи  минава детето, за да  приеме модела от родителите. Бяха поставени и обсъдени различни казуси.

Присъстващите поздравиха  психолога Диана Апостолова за  20- годишния й професионален юбилей  с цветя и картичка и й пожелаха още по-големи успехи. Благодариха за полезната среща и поискаха отново да се видят, за  да продължат да разговарят по избрани от тях теми, свързани с възпитанието на децата.